Увеличават заплатите на социалните работници с 15%

  • 04 декември 2019 20:28

  • 1892
  • 1
Увеличават заплатите на социалните работници с 15%
©

Депутатите гласуваха с пет милиона лева повече за увеличение на заплатите на социалните работници с 15 процента.

Предложението бе на народния представител от "БСП за България" Дора Янкова за увеличение на разходите за персонал от 120,188 млн. лв. на 125,188 млн. лв. Янкова поясни, че предложението касае около 4700 човека. По думите й средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е необходимо това да продължи като политика на българския парламент.

380 лв. остава размерът на майчинските и през 2020 г.

Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната социална комисия от ПГ на ГЕРБ, заяви, че ГЕРБ ще подкрепят това предложение. Ангелова посочи, че заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната работна заплата. "Колегите социални работници и работещите близо 4 700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера", каза Ангелова и уточни, че става въпрос за пет милиона лева, които ще намерят място във фонд работна заплата от вътрешно преструктуриране на бюджета на МТСП. Ангелова посочи, че това е един реверанс към тази тежка и изключително отговорна професия и изтъкна, че по този начин ще могат да мотивират тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия.

Социалните работници стягат протест на 27 ноември заради ниски заплати

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се случва нещо, което рядко са виждали в тази зала. Аз искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и ОП за това, че проявиха разум и подкрепят предложението на БСП за България, обърна се Нинова към мнозинството. Предложението бе гласувано единодушно със 199 гласа "за".
 

Последвайте канала на

БТА
1892 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Алекс

2019.12.04 | 22:18

1

Радвам се, дано да си вършат работата професионално, да помагат на родители в нужда, а не само да изискват от тях и да разбиват семейства и да обричат деца и родители на мъка, защото нашата държава в момента е мащеха, а не майка..

Добави коментар

Водещи новини