Лов на вещици преди Коледа

  • 03 декември 2019 20:13

  • 859
  • 2
Лов на вещици преди Коледа
© Кадър - Нова телевизия

Перник остана без вода. Почти. В града вече има режим, а първият сняг днес сигурно ще докара сълзи от умиление у перничани.

Кризата е ясна, последствията са ясни. И веднага започна лов на вещици. И тъй като днес излезе изследване, че младежите у нас били функционално неграмотни - следват малко пояснения. Това пише Ивайло Митков в свой анализ за topnovini.bg.

Лов на вещици е издирването на доказателства, че дадено лице извършва деяния, забранени от Светата църква и Светата инквизиция по време на Средновековието. Много различни култури по света, както древни, така и съвременни, са се отнасяли към обвинените в магьосничество със суеверен страх или страхопочитание. Обвинените в такива деяния са били убивани по един или друг начин или са били преследвани шаплатания или изнудване. Днес такива преследвания се смятат за морална паника, а в наши дни явлението "лов на вещици" още не е напълно изчезнало.

Петя Аврамова с разкрития защо Перник е без вода

В по-общ смисъл терминът означава и преследването на заподозрян или обвинен за враг (обикновено в социално неконформистки групи) с крайно предубеждение и игнориране на реалната вина или невинност. Изборите минаха, идва зима, а тълпата иска мъст. Набързо скалъпен протест, ръководен от професионални митингуващи с предварително отпечатани еднотипни плакати с лика на областния управител на Перник Ирена Соколова вече й “махнаха главата”.

Ловът на вещици обаче продължава отново. Поисканата, получена и приета оставка на социалния министър като че ли отвори рана в правителството. И сега тези, които недолюбват Борисов и партията му (която, апропо, днес празнува рожден ден) провиждат слабост и искат още кръв. Сега на мушката е екоминистърът Нено Димов. Явно за тълпата не са достатъчни трите публично паднали глави и търсят нова жертва. Образно казано.

Нено Димов: Отклоняването на водата на Перник е неправомерно и не е съгласувано с МОСВ

Но понеже, както намекна днес изследването PISA, скоро ще сме функционално неграмотна нация - явно наистина пропускаме или не разбираме следните неща:

1. Отговорност за питейно –битовото водоснабдяване носят ВиК дружествата, кметовете и Асоциациите по водите, които са на подчинение на областните управители.  

2. ВиК Перник е трябвало да планира ползването на язовир Студена така, че да не се стигне до режим.

3. Има 25 разрешени други източници за водовземане в региона.

4. МОСВ не наблюдава всички язовири, а само 52 комплексни и значими язовира, като едва 12 от тях са за питейно-битово водоснабдяване.

5. МОСВ определя месечните графици за водоползване от язовирите по заявки от операторите и данни за запълването, притока и разхода и прогнозата на НИМХ за валежите. ВиК най-добре знаят колко харчат и колко приток има в язовирите, респективно те трябва да си правят сметките така, че да осигурят питейното водоснабдяване. Иначе влизаме в безумна спирала - ако министерството не одобри заявките - има проблем. Ако ги одобри - пак е проблем.

6. МОСВ взе мерки за ограничаване на ползването само за питейни нужди от язовирите Дяково, Асеновец и  Ястребино. Министър Димов обяви, че смята законодателно да се определи питейно-битови язовири да не се ползват за индустрия и други нужди.

7. Реалният проблем са загубите на ВиК заради остарялата мрежа. В Перник загубите са НАД 75%. 

8. Българите харчим и плащаме пет пъти повече вода от германците заради старата ВиК мрежа. А нека не забравяме, че в Германия живеят около ДЕСЕТ ПЪТИ повече хора. Цената се плаща от всички нас в сметките за вода. Ако загубите на вода в Перник бяха намалени, щеше да има вода за още поне два месеца. 

9. МОСВ действа за осигуряване на средства за остарялата ВиК мрежа. По Оперативна програма „Околна среда“ са подписани договори за нова ВиК инфраструктура с 12 ВиК за над 800 млн. лв. и за проектиране за още шест града. Пари трябва да се осигурят и в следващия програмен период.

10. Габрово, Монтана и Враца вече забравиха за режима на водата след завършване на водните цикли  с пари от ЕС в предишния програмен период по ОПОС.

И затова ли са нужни още оставки? И кой ги иска? Пишман-анализаторите, които телевизиите ползват като пенкилери? Професионални протестиращи? Неуспели политици и полит-инженери?

И още една текстова задача като бонус. 

Днес от “Репортери без граници” се срещнали с премиера, за да говорят за свободата на словото. Мненията им се разминали. В същото време една телевизия две седмици се занимава с разследване, в което вади “на час по лъжичка” твърдения и документи. Едната седмица ги вади, другата - преповтаря ги. Миналата седмица една частна национална телевизия прави журналистическо разследване за липсата на вода в Перник, а този уикенд - другата частна направи същото.

Борисов: Високо ценя диалога с неправителствения сектор по темата за свободата на словото

В задачата се пита - тенденциозно ли е всичко това? Единствено търсене на истината ли е? Защо медиите не алармираха, че има проблем преди да има проблем? Или “разследванията” трябва да се случат след като нещо стане… Нали едната телевизия дори прави национални кампании за почистване и се хвали, че “върши работата на институциите”. Не видя ли овреме този казус?

Как да не мисли после човек, че България не е мръднала от Средновековието и ловът на вещици продължава…

Последвайте канала на

Novini.bg
859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.03 | 23:26

2

Ква вода бе , радвайте се че не са ви спрели въздуха

2019.12.03 | 21:10

1

Попитайте новоизбрания ви кмет! Тоя е от партията, която всичко знае и може!

С тия плакати идете пред Спосрано 20 и там демонстрирайте!


Науи искахте промяна бе , селски гауфони!

На ви сега промяна тъпи шофьори на голф!

Добави коментар

Водещи новини