Създаден е Национален регистър на социалните предприятия

  • 03 декември 2019 13:54

  • 668
  • 1
Създаден е Национален регистър на социалните предприятия
© Булфото (архив)

Напълно автоматичният национален регистър на социалните предприятия е готов от една седмица, съобщи заместник -министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя откри Втория регионален форум за социално предприемачество, който започва днес и ще продължи до 5 декември в "Изложбена зала-ЦУМ" - София. Форумът е организиран от МТСП и от Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

Готова е и поднормативната база на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Регистърът е изцяло автоматизиран, ще могат да се подават документи по електронен път, онлайн ще се проверяват и съответните документи, които са необходими, няма да има субективен човешки фактор при преценката, каза заместник-министърът.

МТСП: Законът за социалните услуги е за равен достъп и повече възможности за хората

В момента около 4500 предприятия са се самоопределили като социални, но след вписването в регистъра ще стане ясно реално колко е бройката на предприятия с такава дейност. Така ще може да се прецени кои да бъдат подпомагани. В следващата година ще бъде отворена програма по ОПРЧР, чрез която ще се финансират такива предприятия, каза Султанка Петрова.

В момента социалните предприятия в България произвеждат около 0,75 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. До 2021 г. е заложено като цел, че този дял трябва да достигне 2 процента от БВП, уточни зам.-министър Петрова.

Ще се разработи и екоплатформа за социалната и солидарната икономика, която ще се състои от няколко модула- модул, който ще позволява дистанционно обучение за социални предприемачи, борса за продукти, произведени от социалните предприятия и модул, в който ще се споделят добри практики на социалните предприятия както на национално, така и на европейско ниво. Така ще се подпомогнат социалните предприемачи да развиват дейности в тази посока, важно е те да имат и кауза, посочи заместник-министърът.

Заместник -министрите Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров връчиха годишните национални награди за социална иновация, в подкрепа на социалната икономика.

Подобряват качеството на живот с нова стратегия

Зам.-министър Лазар Лазаров връчи наградите в категория "Социални иновации, свързани със заетост". На първо място беше класирано Общинско предприятие за хора с увреждания - Пловдив, а на второ - трудовопроизводителна кооперация "Мара Денчева".

Отличените в категория "Социални иновации, свързани със социално включване" награди зам.-министър Зорница Русинова. Отличени бяха "Солвей Соди" АД и Федерация адаптирана физическа активност Балкани и черноморска област ФАФА, както и инж. Венелин Терзиев, ръководител на научен екип от Русенски университет "Ангел Кънчев".

Зам.-министър Султанка Петрова отличи победителите в категория "Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги". Първото място е за сдружение "Няма невъзможни неща", а второто е за "Работоспособни.бг" ЕООД.

Последвайте канала на

БТА
668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бургаски

2019.12.03 | 16:32

1

Какъв е този национален регистър на социалните предприятия, като в България такива няма.Трябва да се създаде национален регистър на социалните гешефтари.Такива в България колкото искаш - най-обикновени парвенюта, но със специални връзки.

Добави коментар

Водещи новини