Калфин: Не виждам политическите причини за смяната на Петков

  • 03 декември 2019 10:13

  • 773
  • 2
Калфин: Не виждам политическите причини за смяната на Петков
© Булфото (архив)

Мисля, че разговорът в Коалиционния съвет по отношение смяната на министър Петков е предрешен. Това каза за БНР бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика, подал оставка през 2016 г. Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Често обвиняват Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  за неща, за които отговорен е министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, изтъкна той: "Включително в съобщението на премиера, когато каза, че освобождава Петков, спомена болничните, ТЕЛК-овете. И болничните, и ТЕЛК-овете са проблеми на здравната система, първоначално. Там, където има измама, където има недобра преценка, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър. Напоследък виждам, че много неща се приписват на социалния министър, а той не e толкова всевластен или всеотговорен…Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  направи нещо, което е полезно - след две години преговори с пенсионните фондове да уточни начина, по който се изплаща допълнителният източник – нещо, което беше важно, защото преди 20 години, когато е приет вторият стълб, въобще много неща са оставени отворени и въобще не е обмислено правилно как точно ще работи и как ще се изплаща. Това трябва да му се отчете като постигнат успех! Но някаква цялостна, голяма реформа, не може да се направи само от министъра. Тя трябва да се направи в съдействие с останалите. Той не може да работи сам".

Експерт за оставката на Бисер Петков: Борисов натисна грешния клапан

Петков е бил избран на поста именно в качеството си на експерт, припомни Калфин. Според него изтъкването на недоброто комуникиране на посланията на министъра не може да бъде повод за смяната му: "Смяната на един министър е политически въпрос. А ние виждаме – той се сменя, с извинение, като градинаря в Министерския съвет. Не виждам политическите причини, по които се сменя един министър, а това може да бъде само политическо решение…. Ако не управляващите, поне опозицията да си отвори устата и да каже кое не е свършил Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и кое ще свърши Деница Сачева, за да разбере обществото защо се сменя министър. Това са сериозните аргументи! Другото не е сериозно".

"Има много неща, които трябва да се направят. Едно от най-спешните е свързано с енергийните помощи и либерализацията на пазара на електроенергия. Системата на ТЕЛК-ове за мен е болка, защото бях предложил концепция как да се промени…Въобще отношението към хората с увреждания трябва да е по-различно. В социалната сфера има още много други теми, които трябва да се преразгледат. Социалната политика не замества доходите от труд, нито нещо подобно - тя е солидарност на обществото към хората, които временно или дългосрочно имат проблеми с нормалната интеграция в обществото. Тези критерии имам чувството, че са загубени", заяви още Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

НС гласува кандидатурата на Деница Сачева за нов социален министър

Последвайте канала на

Novini.bg
773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кико

2019.12.03 | 20:43

2

Съвети само към Румен
Петков! И като му прават монумент за шадраван в Плевен, да не му увеличават това което държи.

2019.12.03 | 10:33

1

МЪРШАТА ЗАСМЪРДЯ

Добави коментар

Водещи новини