Нено Димов: Отклоняването на водата на Перник е неправомерно и не е съгласувано с МОСВ

  • 02 декември 2019 08:56

  • 1222
  • 4
Нено Димов: Отклоняването на водата на Перник е неправомерно и не е съгласувано с МОСВ
© Кадър: БТВ

При проверка бе установено, че помпена станция отклонява вода от язовир "Студена" към Радомир. Това е допустимо само при аварийна ситуация с местния водоизточник. Такава през последните 2-3 години не е имало, така че подобно отклоняване не е редно. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в ефира на БТВ.

По думите му трябва да се направят законодателни промени, с които да се забрани водите за питейни нужди да се използват и за промишлени цели. Той посочи, че има няколко язовира в страната, които се използват и по двете направления. Един от тях е "Студена", а изключително ниските му нива доведоха до режим на водата в Перник.

МОСВ с извънредна проверка на язовир „Студена“, установени са нарушения

Използването на води от язовира за промишлени нужди беше ограничено след въвеждането на режима на 18 ноември. От тогава в града вода има по пет часа сутрин и пет вечер. Като причина първоначално беше сочена сушата, но се оказа, че факторите са няколко, сред които и лошо управление на ресурсите и инфраструктурата.

В края на миналата седмица министерството съобщи, че се ограничава използването на вода за промишлени нужди от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто наличен обем е под 50%. Такива в момента са язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".

Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе уточни, че отклоняването на водата е неправомерно и не е съгласувано с министерството. Той добави, че тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Никой от местната управа в града обаче не е съобщил за спешна нужда от вода. Екоминистърът каза още, че към днешна дата не може да каже дали ще има виновни за водната криза в Перник.

Заради кризата премиерът Борисов заяви, че е поискал оставката на областния управител на Перник Ирена Соколова. Решението за смяната се очаква да бъде взето на заседанието на правителството тази седмица, а вероятен наследник на Соколова е бившият кмет на пернишкото кметство Изток Емил КостадиновЕмил Костадинов Емил Любчов Костадинов е български футболист, нападател. Роден е на 12 август 1967 г. в София. Висок е.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1222 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Драган

2019.12.02 | 09:35

1

Отклоняването на водата, не е редно и не било съгласувано. Че не е редно е заради тъпанарите от твоето министерство, а че не е съгласувано, значи "някой" не е взел.

Кое в тая седесарска кочина България

2019.12.02 | 09:47

2

е правомерно? Дали изборът на Фъндъкова беше правомерен, дали седесаро-мутренската власт е избрана правомерно, дали 4 милиарда изстрадани народни пари бяха похарчени за боклуци правомерно, дали костовисткият преврат беше правомерен? Единствен Радев е избран правомерно.

Путин ще ви ибе мамата седесарска,

2019.12.02 | 09:50

3

иде 2020-та Русия спира газта по газопровод Дружба, оставаме на кюмбета с дърва и въглища, ще си светим с газеници, тогава ще усетите в г.ъзовете си народната любов.

На майка ти

2019.12.02 | 10:16

4

И може би и на теб. А при Путя джуджето по-голямата част от ватниците още са с кладенци.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини