Илияна Йотова: Инициативата за Източното партньорство на ЕС трябва да продължава

  • 29 ноември 2019 12:14

  • 292
  • 1
Илияна Йотова: Инициативата за Източното партньорство на ЕС трябва да продължава
© Прессекретариат на държавния глава

Инициативата за Източното партньорство на ЕС трябва да продължава, тя има своето бъдеще и може да се превърне в едно от най-успешните направления на външната политика на Съюза, но трябва да бъде променена. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на конференцията "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС-политика на приобщаване или инструмент за сдържане?", организирана от Делегацията на българските социалисти в ЕП и Института за икономика и международни отношения.

Според Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , 10 години след началото на инициативата за Източното партньорство, резултатите не са задоволителни - имало е прекалено много амбиции и все още прекалено малко резултати.

Според вицепрезидента няма по-губеща политика по отношение на Южен Кавказ от играта с нулева сума - когато ЕС иска всичко, да се направят трудни реформи, да се постигнат големи стандарти, а от своя страна - помощта не е особено голяма. Играта с нулева сума е не просто губеща, а може да има катастрофални последствия и да се превърне в игра с отрицателна сума, посочи Йотова.

Илияна Йотова се срещна с комисаря по правата на човека към Съвета на Европа

По думите й ще сбърка всеки, който разговаря менторски с Тбилиси, Баку или Ереван. Не трябва да се бърка стремежа за партньорски отношения за безалтернативност на контакта с ЕС, отбеляза Йотова и допълни, че всеки от ЕС, който смята, че това е панацеята и че всяка една държава не търси други алтернативи, освен контакта с ЕС, много се заблуждава. Ще сбърка и всеки, които смята, че ЕС и неговата външна политика нямат място в Южен Кавказ, каза още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Според вицепрезидента ще бъде голяма грешка, ако се съсредоточи цялото внимание, дипломатически и финансови ресурси на ЕС по Източното партньорство само в отношенията с Украйна, каквато е още една тенденция, която се наблюдава.

Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество

Вицепрезидентът препоръча на българските евродепутати да участват активно в темата за Източното партньорство и посочи, че тя е важна за мира и сигурността не само на целия регион, а и за стабилитета на Европа, за да не се прокарват нови разделителни линии.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , отбеляза също необходимостта от консолидирана българска позиция по темата, както и да се настоява да не се противопоставя проекта Източно партньорство на проекта Западни Балкани.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.29 | 13:56

1

ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ

Добави коментар

Водещи новини