Българо-македонската комисия стигна до задънена улица по темата за Гоце Делчев

  • 28 ноември 2019 18:36

  • 1258
  • 3
Българо-македонската комисия стигна до задънена улица по темата за Гоце Делчев
© Кадър: БНТ

Днешната среща беше посветена не на личността на Гоце Делчев, а на Средновековието ни със Северна Македония. Съгласие обаче не е постигнато. Има сериозно разминаване с нашите колеги във формулировката на договора, че имаме обща история. Не виждам как ще постигнем съгласие за учебниците от двете страни. Това заяви съпредседателят на българо-македонската комисия проф. Ангел Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев също обясни, че има сериозни разминавания.

„Когато говорим за Средновековието голямото несъгласие на нашите колеги е, че след 9-ти век в Северна Македония се формира българската народност. Те не искат да приемат нашата гледна точка, въпреки, че е достатъчно аргументирана и приета от учените в света. Общата история е обща, защото имаме една държава, формиране на народ, обща култура и общи представи за формирането на тази общност. С Османската империя също имаме живот в една държава, но тя е по-скоро споделена история, защото не участваме заедно в управлението ѝ“, утовни проф. Димитров.

Проф. Георги Михайлов: Нуждата от детска болница е крещяша

Той отбеляза със съжаление, че работата на комисията не се развива спрямо желаното още от началото на сформирането ѝ. „От лятото, обаче имаме едно явно нежелание да се работи по-активно. До края на тази година трябва да постигнем някакво съгласие по общата ни история, а още не сме стигнали до личността на Гоце Делчев и съвременната история“, разкри историкът.

Проф. Димитров изтъкна, че не е редно именно историците да пресичат опитите за помиряване на ръководствата на двете държави. Затова трябва да се постараем да стигнем до консенсус по спорните въпроси.

Македонският историк бе категоричен, че личността на Гоце Делчев не трябва да се разглежда като само на едната или другата държава. Той не скри раздразнението си от думите на колегата му, че лично Гоце Делчев,а и неговите близки се определят като българи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1258 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
чичо от село

2019.11.28 | 19:32

2

Макетата заслужават да гледат ЕС през крив макарон , докато се освестят ! Ние трябва да отстояваме историческата истина така , както го направиха гърците. Иначе не сме народ , а......

българански

2020.05.06 | 22:55

3
путьовци!
АНАТЕМА

2019.11.28 | 19:31

1

Каквото наредят от Вашингтон, това ще се приеме от Султан Бойко Борисов. Той за една снимка с тръмп плати 3 милиарда за 8 50 годишни тенекии.

Добави коментар

Водещи новини