Парламентарни комисии на три държави проведоха среща в София

  • 28 ноември 2019 18:22

  • 369
  • 0
Парламентарни комисии на три държави проведоха среща в София
© Народно събрание

Миграцията, стратегическото сътрудничество в Черноморския регион и европейското бъдеще на Западните Балкани и Турция бяха основните теми, които обсъдиха на първата си тристранна среща парламентарните комисии по външна политика на България, Румъния и Турция. Домакин на срещата е Комисията по външна политика на Народното събрание с председател Джема Грозданова. За форума в София пристигнаха делегации на комисиите по външна политика на Сената и на Камарата на депутатите на Румъния и на Великото национално събрание на Турция, водени от техните председатели.

Нашата цел е да излезем от рамките на двустранните отношения, да имаме по-широк обхват на разговорите и да погледнем как могат трите държави да си взаимодействат, отбеляза в началото на пленарната среща Джема Грозданова. Въпреки общите позиции на страните от ЕС, е важно държавите-членки да изразяват своите национални позиции по по-чувствителни за тях въпроси, подчерта тя.

Джема Грозданова посочи, че новият състав на Европейска комисия готви т.нар. пакт за миграция. Основните елементи в този пакт се отнасят до постигането на нов тип политика за връщане в страните на произход, както и нов подход в общата политика на ЕС за убежището. Факт е, че всички държави-членки следва да проявяват солидарност, за да се справим успешно с предизвикателствата на миграционните процеси и да защитаваме своите граници възможно най-добре, уточни тя.

Темата за разширяването на ЕС стана много чувствителна след блокирането на Република Северна Македония и Република Албания от три страни-членки, отбеляза председателят на Комисията по външна политика. По думите й много трудно в близките години ЕС би могъл да постигне пълно съгласие по нови правила за разширяване. Време е по тези въпроси решенията да се взимат с мнозинство от две трети, а не с пълно, добави Джема Грозданова.

Щастливи сме, че сме част от това начало на тристранен диалог, посочи председателят на Комисията по външни работи на Великото национално събрание на Турция Волкан Бозкър. Нашите страни са съюзници в НАТО и съм сигурен, че имаме общи тревоги за бъдещето на Алианса. Турция споделя мнението, че трябва да се установи произходът на проблемите и да се работи за тяхното преодоляване, отбеляза той.

ЕС е притегателен център за целия свят и причина за това е благоденствието и мирната обстановка в страните от Съюза, подчерта Волкан Бозкър. Надявам се новата Европейска комисия и Европейският парламент да имат нова гледна точка, която да възвърне доверието в институциите на Съюза, за да се предотврати по-нататъшното разделение на страните-членки, посочи той. Членството в ЕС и НАТО създава сигурност на Балканите и региона, каза Волкан Бозкър и добави, че трябва да остане надеждата, че разширяване на ЕС ще има.

Председателят на Комисията по външна политика на Сената на Румъния Кристиан Думитреску посочи, че срещата на парламентаристите от външните комисии на трите страни е много благоприятна за обсъждането на теми от общ интерес. Основа за това са общата ни история, геостратегическото ни местоположение и много доброто ни институционално сътрудничество, подчерта той. От общ интерес е да работим за повече сигурност в Черноморския регион чрез засилено присъствие на НАТО и на европейските политики, посочи Кристиан Думитреску.

Заместник-председателят на Комисията по външна политика на Камарата на депутатите на Румъния Бен-Они Арделян посочи, че тази среща е изключително важна, защото създава по-различен контекст на взаимодействие. Той акцентира на необходимостта от по-задълбочено сътрудничество между трите страни в областите на икономиката и енергетиката, което по думите му би дало добавена стойност на техните отношения.

В заключение Джема Грозданова отбеляза отличното сътрудничество между България, Румъния и Турция не само в НАТО, но и в Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и в Съвета на Европа.

По-късно румънските и турските парламентаристи разговаряха с ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Председателят на Комисията Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на изрази задоволство от факта, че политиката на трите държави се основава на разбирането за приятелство, добросъседство и партньорство в името на просперитета на техните граждани. Той подчерта, че за постигането на тези цели е необходимо да има стабилно икономическо и енергийно сътрудничество, като отбеляза важността на проекта Турски поток и изграждането на интерконекторната връзка между България и Румъния. За да бъде осигурена стабилността и сигурността на региона, е необходимо ЕС в пълна степен да изпълнява своите ангажименти, поети към Турция, допълни Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Последвайте канала на

Novini.bg
369 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини