ЧЕЗ зове: Разумно употребявайте ел. енергията

  • 28 ноември 2019 10:39

  • 558
  • 2
ЧЕЗ зове: Разумно употребявайте ел. енергията
© Pixabay

С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се повишава. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30-40 процента спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че 70 процента от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември - февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30 процента се разпределят между готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, "ЧЕЗ Електро България" АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома.

ЧЕЗ подобрява сигурността на електрозахранването в 18 столични квартала

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 процента. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 процента, ако температурата на нагревателя се понижи от 60рC на 55рC. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30рC, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайтwww.cez.bg, в раздел "За клиента", секция "Енергийна ефективност" и във фейсбук-профила на "ЧЕЗ Електро България" АД на @cezelectrobg.

Последвайте канала на

Десислава Станева
558 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пепо

2019.11.28 | 12:02

2

тази година е още по студено от миналата , цялата страна e обхваната от северен циклон минималната температура е -35.. и пак мръсните гадове, чез -евн- енерго про ще кажат имаше рекордно потребление на ел енергия... честито

77

2019.11.28 | 11:37

1

Дали това го обяснихте и на другарите роми , като всеки ден сте при тях?

Добави коментар

Водещи новини