Владислав Панев: Дълговете на „Топлофикация - София“ вече са държавен проблем

  • 26 ноември 2019 17:39

  • 936
  • 0
Владислав Панев: Дълговете на „Топлофикация - София“ вече са държавен проблем
© Кадър: БТВ

Топлофикация – София“ е черна дупка. Загубите на дружеството са 10 милиона на месец. „Топлофикация“ е натрупала 900 милиона лева дълг. Тази сметка няма да бъде платена само от софиянци, а и с поемането на нов дълг. Затова дълговете на „Топлофикация“ вече са държавен проблем. Това каза финансистът Владислав Панев от „Демократична България“ в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той разкри, че 88 милиона лева са натрупаните загуби само за 9 месеца. Според него поне половината от тези пари са отишли в нечии джобове.

Панев смята, че в общинския съвет има достатъчно компетентни хора, които могат да проверят какво се случва в дружеството, както и да поемат нещата в свои ръце.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД подаде оставка

Владислав Панев коментира и предложените промени в правилата за краткосрочно отдаване на имоти под наем. „Предложенията са скандални. Има десетки хиляди българи, които отдават апартаменти под наем и така си докарват доходи. Те ще бъдат ограничени. За 10 месеца те трябва да сложат табели и да се сертифицират“, обясни той. По думите му може да се вземе пример от Естония, където тези платформи са свързани с НАП и данъци се плащат автоматично. „Нашата държава обаче е аналогова, а не цифрова. Това е излишна бюрокрация“, отбеляза Панев.

„Големият проблем в София е, че има десетки празни апартаменти. София става интересен град за пътуване. Ще има нужда от все повече места за настаняване, а хотелите все по-трудно могат да ги поемат. Ако има сив сектор при предоставянето на такива услуги, той трябва да се изсветли, но не през бюрокрация“категоричен е финансистът.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини