Нено Димов: Огромен проблем е загубата на 80% от водата в Перник

  • 26 ноември 2019 16:02

  • 669
  • 4
Нено Димов: Огромен проблем е загубата на 80% от водата в Перник
© Кадър - Нова телевизия

Освен язовир "Студена", като основен източник за водоснабдяване на Перник, има издадени 25 разрешения за ползване на други източници на вода. Това заяви в предаването "Плюс-Минус" министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по повод водния режим за перничани.

Попитан дали се източва язовира с месечен график, Димов заяви, че и входната и изходната информация за водните нива в него е от ВиК дружеството. "Друг голям проблем е огромната загуба на вода в Перник - 80%. Тя обаче не е само в Перник. Месец август подписахме договор по оперативна програма за решаване на този проблем. Всички ние плащаме тази вода, която се губи. Осигурили сме не малък финансов ресурс за решаването на този проблем", каза още той.

Достатъчен ли е обемът в яз. "Дяково" за водоподаване към Перник?

Що се отнася до решаването на проблемите с водния режим на Перник, той заяви, че всичко зависи от ВиК дружеството.

Попитан за искането на оставката му от еколозите заради нарушаване на коритото на река Вит, Ненов заяви, че почистването на реката е било спряно и е наложена санкция. "Поискали сме проект за възстановяването на коритото. Законът не е спазен и са направени съответните предписания", каза той. Що се отнася до санкциите от Европа - Ненов заяви, че едва ли ще има.

"НЕК поискаха ремонт на техни ВЕЦ-ове в района на река Въча и сме написали предписание към Напоителни системи за обем на водата, който трябваше да бъде подаван, а именно  5литра/секунда, а те са пускали по 1,5л/сек. Необходимото количество вода не е пускано за оводняването", обясни екоминистърът по повод множеството измряла риба и драстичното спадане на водното ниво на реката.

Столичен прокурор е на инспекция в Перник и Радомир заради водната криза

На въпрос дали ще подава оставка, Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе заяви, че човек печели изборите с определена програма и когато еколозите спечелят изборите - той ще им иска тяхната.

Попитан за резултатите на местните избори, той обясни, че Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на е острие на социалистическата партия. Това е трик между старите и новите социалисти, смята министърът на околната среда и водите.

Последвайте канала на

Калина Христова
669 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.11.28 | 08:07

4

Огромен проблем е загубата на 80% от водата в Перник -- ako grajdanite ne pla6tat zagubite na vik-ta bez zna4enie v koi grad sa --- 6te ima dostata4no voda, takav absurd v sveta niama ---- zagubite -nesvar6enite remonit i bezotgovornosta -- da se na4isliavat na na smetkite na potrebitelite

анонимен

2019.11.27 | 20:02

3

тоя и борисов и гешев прикриват съпартииката си ,язовира сам се е САМОИЗТОЧИЛ ,4у4елото борисов можеше да отмени пътуването до сащ,ама пуста далавера не е за изпускане ,тия от перник и други градове кучета ги яли.А ИДВА ЗИМА дали щее последната? тоя шушляк искам да го видя в раирани доспехи на пут за банкя

Georgi

2019.11.27 | 00:08

2

С неговия подпис източват водата, обаче други били виновните. Егати наглеца!

Иванчо

2019.11.26 | 18:20

1

Изключителен наглец. Какво почистване на Вит го гони. Кражбата на баластра нарича почистване на коритото. Като се е налагало защо ще възстановяват коритото. Съвсем за глупаци ни взеха.

Добави коментар

Водещи новини