Вижте какво беше посланието, излъчено от българските институции по повод 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София

  • 20 ноември 2019 14:56

  • 245
  • 0
Вижте какво беше посланието, излъчено от българските институции по повод 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София
© Народно събрание

България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на парламентарното сътрудничество между държавите от Черноморския регион, защото вярва в успеха на общите им усилия за просперитета на неговите граждани.

Това беше общото послание, което отправиха в приветствията си към участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) представители на българските институции, съобщиха от пресцентъра на парламента. Народното събрание е домакин на форума, който събра в София делегации от парламентите на 12-те държави-членки на организацията. Генералната асамблея беше открита от председателя на Народното събрание и председател на ПАЧИС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Тя връчи почетни медали на ПАЧИС на парламентаристи за особени заслуги и принос към дейността на организацията. Основната тема, която обсъждат участниците в двудневния форум, е „Европейските измерения на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС-ЧИС“.

Цвета Караянчева открои развитието на Черноморския регион в стабилна и просперираща зона като ключова цел

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Петър Кънев отбеляза, че в България чуждестранните гости ще бъдат сред приятели. Той подчерта стратегическата роля на България и по отношение на балканското взаимодействие и посочи, че темата, която ще бъде обсъдена на форума, е изключително актуална.

Нашата цел винаги е била България да бъде фактор както в Черноморския регион, така и в Западните Балкани, отбеляза председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Тя добави, че ПАЧИС предоставя подходяща платформа за договаряне на законодателна рамка и за успешно реализиране на общи инициативи и проекти в областта на търговско-икономическите политики. Джема Грозданова уточни, че работата на Асамблеята е от значение и в подпомагането на националните парламенти за приемането на законодателство, необходимо за изпълнение на договореностите между държавите-членки на организацията. Асамблеята играе важна роля не само за укрепването на парламентаризма, но за връзките с други международни организации и форуми, подчерта председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

ЕС потвърждава трайния си ангажимент за насърчаване на просперитета, стабилността и устойчивостта на Черноморския регион, като са налице условия за по-успешно сътрудничество на базата на инициативата „Черноморско взаимодействие“, отбеляза Джема Грозданова. По думите й има отлични предпоставки за усвояване на възможностите за икономическо развитие и по-добра свързаност между държавите отвъд пределите на Черноморския регион. В тази връзка Черноморското регионално сътрудничество е в унисон с изпълнението на стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия по приоритетите в сферата на транспорта, енергетиката, цифровите технологии и международните отношения, заяви Джема Грозданова.

Заместник министър-председателят Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник също поздрави участниците, като отбеляза, че Организацията за Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) е уникален формат, в който има представители на различни държави и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри възможности за развитие. Не можем да имаме икономическо развитие там, където няма инфраструктурна свързаност и транспортни връзки, където няма сигурност, заяви той. Не можем да гарантираме качеството на живота на хората без адекватни мерки за опазване на околната среда, подчерта Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Наш общ интерес е да превърнем Черноморския регион в зона на сигурност и благоденствие, заяви вицепремиерът.

Делегатите бяха приветствани и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев, който поздрави България за успешното председателство. Той отбеляза, че Черноморският регион винаги е бил от ключово значение в световната политика и икономика и подчерта важността на усилията на парламентаристите за решаване на актуалните проблеми. Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев благодари на председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на за ползотворното партньорство в рамките на организацията.

Пред участниците в 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС беше прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и от председателя на ОЧИС Николаос Дендиас, който е министър на външните работа ни Гърция.

Караянчева ще открие 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество

В първия ден на форума делегатите ще се запознаят с информация за дейността на ЧИС, на Черноморската банка за търговия и развитие, на Международния център за черноморски изследвания, на Съюза на сдруженията за пътен транспорт на ЧИС и на Мрежата на черноморските университети. Предвидено е да бъдат избрани заместник-председатели на ПАЧИС и да бъде приета препоръка за “Сключване на преференциални търговски споразумения с оглед премахване на двойното данъчно облагане между държавите-членки на ЧИС”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини