Хасан Адемов за болничните: Проблемът е в контрола

  • 18 ноември 2019 07:41

  • 1319
  • 10
Хасан Адемов за болничните: Проблемът е в контрола
© Кадър: БТВ

Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е направено но един нелегитимен начин от коалиционния съвет. Изведнъж се взима решение, което предизвика скандал. Защо това предложение не е обсъждано на Тристранния съвет по време на дискусията за Бюджет 2020? От нищото се появи този въпрос. Това каза депутатът от ДПС Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва и бивш социален министър в ефира на БТВ.

Той припомни, че темата стои от 2010 година, когато работодателите я предлагат, като антикризисна мярка.

„Тази мярка обаче няма да реши проблемите. Това е осигурително пращане. Солидарно плащат работници и работодатели. Ако не се плаща първия ден, какво пречи на личните лекари да издават болнични по 4-5 дни?“, пита се Адемов. Той припомни, че лекарите имат право да издават до 14 дни.

Бизнесмен за болничните: Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш съвети

„Аргументите са, че така ще има споделена отговорност между работници, служители и НОИ. Проблемът е в контрола. Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов ефект. Сега с тази идея се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични. Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще продължи да го прави“, убеден е Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва

„Остава убеждението, че става въпрос за пазарлък. Дискусията стана една мелодрама“, каза още той.

От ГЕРБ поясниха за болничните и напомниха: заплатата ще стане 1400 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1319 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Димитрова

2019.11.18 | 09:43

3

Как работодателите да не могат да проследяват кои хора и по какво време взимат болнични? Когато работника се яви на работа нали представя болничен лист? На кого го дава, а? На този, който го взима ще отбелязва за лицето и така ще се проследи кой колко пъти е отсъствал. не може държавата да свършва работата и на работодателя. В производството, където има непрекъснат цикъл и се правят графици ще се види дали не се взима болничен заради недоволство от разпределените смени. Това е важно, защото другите работници ще трябва да вършат работата на излезлия в болнични работник. Нека да се контролират и лекарите, които ги издават. Ако се представят болнични с диагноза, която е трудно проследима дали работникът е диспансеризиран? Ако не е то тогава има нещо гнило. Като се глоби лекаря тогава много бързо ще секне кранчето. Няма лекар, който ще иска да се глобява и да продължава да дава без причина болнични. Така ако искаш да отсъстваш от работа ще се наложи да си ползваш отпуската. В противен сручай се наблюдава следното нещо: много болнични и непокътната отпуска. Българинът е цар на такива измишльотини!

Мнение

2019.11.18 | 09:57

4

Много правилно - държавата НЕ може да свърши работата на работодателя ! Но и самите работодатели търсят в грешна посока . Нима ако дойде някой болен на работа , и им изпозарази останалите работници , не отидоха ли всичките "графици по дяволите" . Има ... щекотливо решение , но трябва да ... примерно , така наречените джи-пи-та , да не издават болничен на работник , а това да се прехвърли на "Спешен кабинет" . Е , ще трябва и доста да се увеличи и капацитета и ресурса на спешните , също и надзора им , това си е направо реформа в здравеопазването , на така хем управляващите ще могат да представят че са направили реформа някаква , хем ще има ефект някакъв !

2019.11.18 | 09:39

2

hasanco niama kak mpremierat na ciganite da kontrolira svoite podannici i izbirateli ciganite tova sas bolnicnite i invalindnite pensii e negovata blagodarnost kam tiah tce go praviat premier razbira se za smetka na darjavata i glupaviat balgarski narod.

Робин Хут

2019.11.18 | 08:56

1

Предлагам да пуснат една DMS кампания с която да спонсорираме работодателите в България за да могат да платят първия ден от болничните.

Проблемът е костовистката демокрация

2019.11.18 | 10:18

5

При соца здравеопазването беше народно, безплатно и качествено, след седарския преврат здравеопазване няма, то беше заместено със скъп и некачествен докторски бизнес.

След 30г. "само СДС"

2019.11.18 | 10:20

6

сме най-болни, с най-висока детска смъртност в Европа, а левкемията е смъртна присъда само у нас, в Русия и на запад се лекува успешно.

Асане, и ти си виновен,

2019.11.18 | 10:35

9

пристана на мутро-седесарската мафия, и ти си за ибане, манаф с манаф.

Мръсният мутро-сеедсарски режим

2019.11.18 | 10:21

7

умъртви и изгони над 2 милиона българи, смърт на сините твари.

боби

2019.11.18 | 10:26

8

То в тази държава някой, някъде да е видял да се извършва контрол върху каквото и да е?? Такъв няма 30 години вече!! Където и да се обърне човек - безотговорност!! Гнила държава!!

k

2019.11.18 | 11:53

10

И преди нямаше контрол. Имаше номенклатурни кадри, наши хора, адтивни борци, връзки, партиини секретари. Но контрол нямаше. Познай колко отговорни другари си построиха вили с материалите за метрото. 20 години се краде от там и не построиха 2 спирки дори.

Добави коментар

Водещи новини