Кирил Добрев: ПЕС трябва да вземе отношение за честността на изборния процес в България

  • 17 ноември 2019 14:15

  • 1733
  • 11
Кирил Добрев: ПЕС трябва да вземе отношение за честността на изборния процес в България
© Булфото (архив)

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това се казва в доклада, който беше разгледан на заседанието на НС на БСП днес, съобщиха от пресцентъра на партията.

От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия.

"Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация", става ясно от доклада, представен от председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев.

Кирил Добрев: Входът на БСП за местната власт е през областните градове

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени? " - попита Добрев. Той подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне ПГ на "БСП за България" при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес.

 

"Това трябва да стане незабавно преди следващите национални избори", допълни заместник-председателят на левицата. Социалистите обмислят организирането на редица публични дискусии в тази посока, където да бъдат поканени и представители на граждански и неправителствени организации, които следят от години изборния процес.

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава? Че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита присъстващите Кирил Добрев.

Напрегнат пленум на БСП за анализ на местните избори, вътрешната опозиция иска оставки

"БСП ще продължи да отстоява правото на всеки български гражданин да упражни своя вот и да бъде сигурен, че той няма да бъде манипулиран. Инициирането на дискусия по повод машинното гласуване и възможността да бъде включено в изборния процес не бива да закъснява, а даже напротив. Подобни публични разговори могат да бъдат проведени с други политически сили, които имат същите разбирания за подобен тип гласуване, както и привличането на граждански и неправителствени организации, които пряко наблюдават изборните процеси в България и могат да бъдат полезни със своята експертиза", посочи още Кирил Добрев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1733 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Българка

2019.11.17 | 15:09

3

Кире,Кире, не си измивай ръцете с това което вие от БСП въведохте,а именно купуване на глсове. И МВР ви пречи,така ли?! Ти си бил голям нахалник! Вие сте си виновни за изборите-ти и Нинова! На некадърен стрелец,карабината му крива! Айде бягайте на север(в Сибир)и не се връщайте,крадци долни!!!

2019.11.17 | 15:29

5

Кире пари переше когато гладувахме,сега е ларж

2019.11.17 | 14:58

2

Киро Контрабандисто да каже как върви сега к.урса на сръбския и македонския динар към основните валути долар, евро, швейцарски франк и дали има далавера от чейндж!

Скоро АМ Европа ще бъде изцяло готова и Кирето ще може без проблеми да кара куфарите от Василев!
САМО от това разбира!

Кире контрабандисто

2019.11.17 | 14:42

1

Това е едно от лицата, поради което БСП губи по около 20% гласове на всички избори.

good

2019.11.17 | 15:20

4

4erveni nagli debili

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.11.17 | 16:05

6

Контрабандист! Ето това е '' алтернативата ''

Erny

2019.11.17 | 23:26

10

УМРЯЛА ПАРТИЯ. УМРЕЛИ ПОЛИТИЦИ, СТАНИШЕВ, НИНОВА, МАНОЛОВА, ЙОНЧЕВА, КЕФ. ГОСПОД ГИ НАКАЗА.

2019.11.17 | 23:25

9

ЦЪРВУЛ

2019.11.17 | 18:24

8

КОя е ПЕС, за да дава менение за изборите в БЪлгария, бе валутен престъпник да е.ба твойта мама комунделска нагла да е.ба!

Е затова щяха да ти пръснат муцуната от бой във Варна, де.бил ши.бан!

2019.11.17 | 16:15

7

Повръща ми се от тоя лигльо

Добави коментар

Водещи новини