Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

  • 16 ноември 2019 14:28

  • 1661
  • 18
Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре
© Булфото (архив)

„Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на добрите европейски практики.” Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му от 2010 година ГЕРБ не са променили данъчната политика и по същество те нямат политика, тъй като фискалната политика означава тя да бъде съобразена със структурата на икономиката.

„Делът на данъчните политики в БВП в Европа е – във Финландия – 54% от БВП, Дания – 51%, в България – 28%. Средно за ЕС – 35,7%. Искаме да се доближим до стандартите на Европа, да променим данъците за физическите лица с прогресивна скала, както е във всички ключови икономики в ЕС”, посочи Гечев. Той коментира, че от левицата предлагат необлагаем минимум за физическите лица: до 3900 лева месечно данъкът се запазва 10%. До 5200 лева – 12,%. До 6500 – 15 %. Максималният данък– 25 процента – над 10 400 лева. „Това е политика на доходите, съобразена с ефекти върху покупателната способност на хората с най-ниските доходи. Данъкът се повишава единствено за хората с високи доходи”, уточни професорът.

Относно думите на Горанов, че ако кметовете искат повече доходи, трябва да въведат подоходен данък, проф. Гечев заяви: „Вместо да промени данъчната политика на национално равнище, той прехвърля горещия картоф на кметовете”. По думите му от левицата предлагат 20 процента от данъка върху физически лица да остава в общината, както и 10% от приходите от ДДС. „Това са европейски практики - децентрализация на бюджета. В момента кметовете в България изцяло зависят от Министерството на финансите. Това е и единственият политически лост за въздействие върху общините. Искаме да следваме световната практика на постепенна децентрализация на бюджета”, коментира още проф. Гечев.

По отношение на преразпределението на по-висок процент от БВП от държавата, народният представител заяви: „Предлагаме да се увеличи, защото процентът за ЕС е средно 45. Само по този начин можем да използваме бюджета, за да стимулираме българската икономика. ГЕРБ прави обратното на това, което прави ЕС. ЕС поддържа високи нива на бюджетните разходи като дял от БВП, в резултат на което имат развити икономики и имат възможност да осъществяват значими социални програми”.

БВП нараства с 3.7 на сто през третото тримесечие

Проф. Гечев коментира и някои от предложенията на левицата за справяне с демографската криза – семейно подоходно облагане, на всяко дете от от първи до 12 клас да бъде осигурен по един учебник по всяка дисциплина безплатно, увеличение майчинството, като се съобрази с увеличението на минималната работна заплата и промяната на средната работната заплата, увеличение на помощите за майки-студентки за всяко дете, промяна на политиката на правителството, касаеща сферите на здравеопазване и образование.

„Само България и Дания имат единен ДДС. Всички останали 26 членки на ЕС имат диференциран ДДС. Предлагаме намаляване от 20 на 9% на ДДС за лекарства и 5% ДДС за жизненоважни продукти за хората като месо, мляко, брашно. ДДС върху книгите също може да бъде обсъдено”, коментира още предложенията на левицата проф. Гечев. По думите му левицата има направен анализ за ефекта върху бюджетните приходи и разходи, според който бюджетният дефицит би бил символичен – 0,3% от БВП.

По повод предложението на управляващите да не се плаща първия ден болничен, той заяви: „Държавата абдикира. Тя има достатъчно контролни органи, за да се справи с проблема с болничните по друг начин. Категорично против този подход сме. С подкрепата на профсъюзите и хората – надявам се, че ние няма да позволим тази промяна”.

Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира

По повод предстоящия пленум на левицата, Гечев заяви: „Не влизам в партийни интриги, но резултатите от местните избори са осезаемо по-добри от тези през 2015 г. Очевидно е, че БСП върви нагоре. Изнасянето на вътрешнопартийни въпроси извън партията ни създава проблеми. Ако тези различия бяха преодолени, резултатът ни щеше да бъде още по-добър”.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1661 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
чичо Пей

2019.11.18 | 22:37

18

Всеки прави грешки в своето развитие като човек,и никой няма право да го лишава от възможноста да коригира рано или късно своят мироглед и действия.Г-н Гечев също е човек от нашата действителност и е допускал определени творчески грешки споделяйки несъстоятелна идеологическа концепсия .Но за съжаление в родната ни обществена действителност съществува прослойка от човекоподобни същества непозволявайки подобна възможност. Това са груби,недодялани възможно най-ниско интелигентни питекантропус подобни образи с претенции за духовити коментатори,чийто коментари не са нищо друго освен едно отвратиателно гнусно и рядко изпражнение.Родната ни действителност па макар и с претенцията да сме член на ЕС не се различава особенно от вида на един съвременен циг-ан-ски кенеф където този тип коментатори стоят гордо клекнали върху двете тухли.

2019.11.17 | 11:06

17

Един от най видните престъпници на комунизма и прехода, другарят Румен Гечев, отново нагло взима думата и коментира РЕТРОГРАДНАТА И АНТИЧОВЕШК АПАРТИЯ БКП!

СИктир червени боклуци, да е.ба мама ви к.урвенска спосранска!

2019.11.16 | 20:46

16

6izofreniata e zarazna

Манев

2019.11.16 | 19:47

15

Един ком. поет нали беше написал; Партиьо ти си права когато когато съгрешиш дори.

2019.11.16 | 18:46

14

Къде нагоре сте тръгнали бе ЦЪРВУЛ ?

123

2019.11.16 | 18:38

13

Вие сте трагични..и досадни...айде няма нужда от вас..!!

nai dobria komundel

2019.11.16 | 18:19

12

otletelia nagore..............

специалистът по фалити на държавата

2019.11.16 | 15:37

6

Гечка, Румба, кажи как да ти вярваме, като знаем на какво си способен! Не искаме ви, не искаме повече фалити на България!

Реалист

2019.11.16 | 17:39

11

Помним го Гечев,финансовия министър при Виденов,специалистите по фалитите!

отвратителен

2019.11.16 | 17:23

10

Като видя ,че Гечев е казал нещо не го чета ,все едно ,че Мара отварачката гори за поредния си тъпкач.

2019.11.16 | 16:38

9

Тази партия става все по лява, или може би така ми се иска?

Добави коментар

Водещи новини