Борисов: За България е от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по и посланика на САЩ Херо Мустафа.

Сътрудничеството между България и САЩ и в областта на енергетиката беше сред акцентите на разговора в Министерския съвет, като помощник държавният секретар Кристофър Форд отбеляза, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона. Българският министър-председател заяви, че за България е от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално акцентира върху реализацията на газовата връзка с Гърция. Борисов напомни, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ с произход САЩ за страната.

Борисов: Газовата връзка Гърция-България е от стратегическо значение

Премиерът Борисов подчерта, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В този контекст министър-председател отбеляза успешното партньорство между българската страна и „Уестингхаус“ през последните 15 години, включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво.

Потенциалната реализация на проекта АЕЦ „Белене“ също беше обсъдена в рамките на срещата. Премиерът Борисов посочи, че общо тринадесет компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик".

Помощник държавният секретар Форд изрази отново виждането на САЩ за този проект и двете страни се договориха за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор.

Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ – Евратом 123.

В рамките на срещата беше отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.

Коментари

 1. 2019.11.16 | 19:40

  Това където премахваш статиите е цензура и всеки го знае. Бъди проклет дупедавец мръсен.

 2. 2019.11.16 | 19:24

  Ех, тамъън да върнат и крепостничеството и БАМ, пустите му американци бе, как ги умеят тия неща да спасяват народите от диктатори.

 3. 2019.11.16 | 19:21

  БОКО СИ МИСЛИ ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА СЛЕПИ И ГЛУХИ И НЕ ЗНАЯТ КАКВИ ГИ ВЪРШИ. КРИСТАЛИНА ЗАТОВА ПРЕКЪСНА ВСЯКАКВИ КОНТАКТИ СЕ НЕГО. И НЕ САМО ТЯ.

 4. 2019.11.16 | 19:17

  ДОРИ В ДВОРА СИ НЯМА ДА ИМА РУСКА ТРЪБА.

 5. 2019.11.16 | 19:17

  Може да лъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но не може да лъжеш всички завинаги. Do you understand it Ganyo?

 6. 2019.11.16 | 19:15

  БЪЛГАРИЯ Е СЪС САЩ! МЛАДИТЕ И ОБРАЗОВАНИ СЪС САЩ, ДЪРТИТЕ ЛУЗЪРИ СЪС СЪВЕТСКОТО МИНАЛО.

 7. 2019.11.16 | 19:13

  Младите българи искат западна култура и заплати. Не искат дори да си спомнят за тоталитарната сган.

 8. 2019.11.16 | 19:12

  БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ МОСТ ПО КОЙТО ТУРСКО-РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ДА ПЪЛЗЯТ КЪМ ЕВРОПА.

 9. 2019.11.16 | 18:59

  Младите българи искат със САЩ, не признават никакви тоталитарни интереси.

  1. 2019.11.16 | 19:12

   върви на м.айната си бе к.опиле антибългарско

  2. 2019.11.16 | 19:05

   Затова ли си изгорих работната виза за САЩ?

 10. 2019.11.16 | 19:02

  Ключова роля беше, когато тръбата минаваше от РУСИЯ директно към България.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет