БСП, ОП, ДПС и "Воля" искат временна комисия за промени в Изборния кодекс

  • 12 ноември 2019 13:00

  • 927
  • 1
БСП, ОП, ДПС и "Воля" искат временна комисия за промени в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се създаде временна комисия за промени в Изборния кодекс. Това съобщи пред журналисти лидерът на ПГ на левицата Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след среща с представители на всички парламентарни групи без ГЕРБ за подобряване на изборното законодателство. Разговорът беше иницииран от "БСП за България".

По време на днешната среща всяка от парламентарните групи, които участваха, без колегите от ГЕРБ, направиха своята оценка, направиха своите предложения за подобряване на изборното законодателство и излизаме с общо предложение, то е и към колегите от ГЕРБ - заедно на паритетен принцип да излъчим свои представители и да предложим в зала да се създаде една временна комисия, която да разгледа всички предложения на различните политически сили, да обсъди проблемите и да направи общи предложения за промени в Изборния кодекс, каза Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Обединихме се около това, че не бива да се променя сегадействащата норма за 100-процентово машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и за начини за изчистване на списъците, добави още тя.

Всички парламентарни групи без ГЕРБ се отзоваха на инициирания от БСП дебат за изборното законодателство

Обединихме се около това, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния процес, които трябва да бъдат достатъчно добре регламентирани, коментира и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. Той обясни, че има два механизма за решаване на проблема - единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпросът с внасяне на съответни изменения на Изборния кодекс и оттам да започне дебатът, а другият механизъм е чрез съставяне на нарочна комисия, каквато е имало и за изготвянето на този Изборен кодекс. Според него този Изборен кодекс може да бъде поправен чрез нарочна комисия.

Относно идеите за намаляване на прага или отпадането на преференцията, отпадането на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден и на деня за размисъл, Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на комeнтира, че не са се обединили по нито един от тези въпроси, просто търсят механизъм да започнат разглеждането им отново. Например не сме се обединили за уседналостта да отпадне, за езика, за един куп проблеми, ВМРО предлагат образователен ценз, г-н Марешки и той, посочи Цонев в отговор на журналистически въпрос.

БСП инициира дебат за подобряване на изборното законодателство

Лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 коментира, че това е бил един предварителен разговор, на който са се обедини, че един от начините да се търси решение на проблемите е чрез създаване на временна комисия. Ако всички се обединим около това, на паритетен принцип ще създадем такава комисия и смятам, че може да бъде намерен консенсус Изборният кодекс да стане работещ и да гарантираме честност и прозрачност на изборите, добави той.

Последвайте канала на

БТА
927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.12 | 13:24

1

Нищо няма да се получи след като ДПС е вътре .Те никога няма да се съгласят за език за отседналост за преференциии ще отидат при герб за по-лесно.Тое максима,ако искаш нищо да не се случи създай стратегия ,тактика и комисия .Идиоти на ента степан.

Добави коментар

Водещи новини