Емил Радев към ЕК: Нарушава ли Кипър осигурителните права на българските граждани?

  • 30 октомври 2019 12:02

  • 404
  • 0
Емил Радев към ЕК: Нарушава ли Кипър осигурителните права на българските граждани?
© ГЕРБ

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) изпрати писмен въпрос до Европейската комисия заради постъпилите сигнали за нарушаване на правата на българските граждани относно социалното осигуряване в Кипър.

Според зам.-председателя на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, български граждани са станали жертва на сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 в някои от държавите-членки, сред които и Кипър. Формулярът позволява регистриране в бюрата по труда и дава право за получаване на помощи и пенсии в други страни от ЕС. Именно забавеното издаване на този документ е причинило главоболие на не малко наши сънародници в чужбина.

Според европейските разпоредби на Регламент 883/2004 за съгласуваност на социално осигурителните схеми в ЕС, лицата, които са придобили права за безработни в една държава-членка, биха могли да получават помощи за безработни в друга страна от Общността. Правата и размерът на обезщетението се определят съгласно правилата на новата страна, като се вземат предвид периодите на работа в чужбина. За доказване продължителността на тези периоди се издава формуляр U1. Когато
неговото издаване е забавено, това автоматично задържа и получаването на обезщетение за безработица или пенсия в друга държава-членка.

Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) призова Комисията да провери възникналия казус, като поиска разяснение относно аргументите за забавяне издаването на формуляр U1 с над 6 месеца. Евродепутатът настоя ЕК да проучи и дали тази практика представлява препятствие за свободното движение на работници в ЕС, както и да вземе необходимите мерки за решаване на проблема. „ЕС трябва да гарантира на българските граждани, че осигурителният им стаж и правата им ще бъдат безпроблемно приравнени от една държава-членка в друга", категоричен е Радев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини