По-широка основа на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония препоръчва проф. Николай Овчаров

  • 17 октомври 2019 13:37

  • 540
  • 0
По-широка основа на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония препоръчва проф. Николай Овчаров
© Булфото

Проф. Николай Овчаров препоръчва смесената комисия между България и Северна Македония по историческите въпроси да бъде поставена на по-широка основа и да не се отстъпва от "червените линии", които бяха приети от българския парламент.
Крайно време е също да започнат да излизат някакви документи за решения, в които да има и подпис, зад които стои правителството на Северна Македония, коментира проф. Овчаров на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод т.нар. кърваво писмо на група интелектуалци от Северна Македония до ЕС. В него те пишат, че публично изразяват "протеста си срещу исканията и ултиматумите в Декларацията на парламента на Република България".

Не мисля, че е правилно българските учени да мълчат, на такива писания трябва да реагира и самата историческа комисия, поне българската й страна, посочи той.

Проф. Овчаров поздрави българското правителство и парламент за ясната позиция какво не трябва да се допуска. Писмото на интелектуалците е предизвикано от декларацията на парламента и в него се посочват няколко основни точки - за проблематизирането на македонския език, отказа от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България, както и премахване на квалификацията "български фашистки окупатор".

Това са основните неща, които интелектуалците атакуват - според авторите на писмото македонският език е историческа реалност и на него говорят повече от три милиона души, коментира проф. Овчаров. По думите му те пишат "интересни неща", които може да обори всеки филолог. В писмото се отбелязва, че "за македонския език се говори, че е генеалогично славянски, а типологично е балкански език и в този аспект се разглежда като "най-балканския" в балканския езиков съюз".

Става ясно също, че тези интелектуалци приемат македонската теория за основата на старославянския език, на който светите братя Кирил и Методий превеждат от гръцки църковните книги, за да улеснят разпространението на християнството сред славянския свят, обясни проф. Овчаров. Според тази теория първият славянски писмен литературен език се базира на македонския език от Солунската област. Бяхме решили, че сме оправили този въпрос, но от това писмо виждаме, че позицията им не е мръднала, коментира той.

Според него упорито е клишето, че определени исторически фигури са македонци, а българи е етикетът, който им се лепва. Проф. Овчаров даде пример с дисертация отпреди години, според която цар Самуил приема титлата цар на България само за да се легитимира пред останалия свят. Същото сега става с Гоце Делчев, допълни Овчаров.

За точката за отказ от признаване на македонското малцинство в България авторите на писмото посочват, че очакват "институциите на Европейския съюз, както и неговите държави-членки, да отговорят принципно на открития национален шовинизъм на българския парламент".Тук виждаме конкретната атака и то по въпрос, по който няма как България да отстъпи, коментира проф. Овчаров.

По отношение на премахването на квалификацията "български фашистки окупатор", което според авторите на писмото е "фалшифицирана промяна на известни и безспорни исторически факти от общата ни европейска история на периода на Втората световна война", проф. Овчаров коментира, че наличието на фашизъм в България не е прието и малко учени продължават да говорят за фашизъм, а от научна гледна точка е абсолютно неправилно, тъй като реален фашизъм е имало само в Италия.
Това е като някакъв танц напред-назад, писмото е един класически пример за начина, по който историците там се отнасят от цели десетилетия, коментира проф. Овчаров.

Ние сме задължени да продължим тези преговори, не можем да искаме това да стане изведнъж, посочи той.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини