Теменужка Петкова бе наградена с медал „100 години дипломатическа служба на Азербайджан“

  • 11 октомври 2019 16:29

  • 307
  • 0
Теменужка Петкова бе наградена с медал „100 години дипломатическа служба на Азербайджан“
© Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по се срещна с председателя на Националната академия на науките на Азербайджан д-р Акиф Алазаде. Българският енергиен министър получи почетен медал по случай „100 години дипломатическа служба на Азербайджан“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Отличието се връчва с решение на Република Азербайджан за приноса на министър Петкова в развитието на двустранните енергийни отношения. Тя благодари и изрази увереност, че съвместните усилия на двете страни ще допринесат в значителна степен за гарантиране енергийната сигурност в региона.

В рамките на срещата с д-р Акиф Алазаде бяха обсъдени отличните двустранни отношения между двете държави в сферата на енергетиката. От установяването на дипломатическите отношения в Азербайджан през 1992 г. до днес двете страни са развили своите отношения до стратегическо партньорство.

Д-р Алазаде поздрави министър Петкова за вчерашното събитие, в рамките на което бяха подписани ключови за реализацията на интерконектора Гърция-България документи.

С въвеждането в търговска експлоатация на газовата връзка през втората половина на 2020 г., страната ни ще получава природен газ от Азербайджан. Ще се осигури и възможност за пренос към останалите страни от региона чрез Вертикалния газов коридор. Договореното количество природен газ е 1 млрд. кубични метра, което ще гарантира сигурността и диверсификацията на енергийните източници както за България, така и за целия регион.

Азербайджанската национална академия на науките (AMEA), със седалище в град Баку, е водеща държавна изследователска организация, която провежда изследвания и координира дейностите в областта на точните и обществените науки в Азербайджан. Основана е на 23 януари 1945 година. Председател на академията е д-р Акиф Алазаде, геолог, удостоен с редица важни ордени и награди, сред които званието лауреат на Държавната награда на Азербайджанска република.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини