Парламентът избира нов шеф на КПКОНПИ до 20 ноември

  • 10 октомври 2019 14:17

  • 315
  • 0
Парламентът избира нов шеф на КПКОНПИ до 20 ноември
© Novini.bg

Най-късно до 20 ноември се очаква парламентът да избере нов председател на антикорупционната комисия. Това обяви председателят на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев от Обединени патриоти.

Ресорната комисия прие процедурните правила за предложения и избор на кандидати за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, след като в края на юли Пламен Георгиев подаде оставка.

Съгласно правилата, в 14-дневен срок след приемането им в пленарната зала, ще могат да се внасят кандидатурите. След този срок кандидатите ще имат седем дни да внесат в Народното събрание писмените концепции за работата си като председател на Антикорупционната комисия и декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил 50% плюс един от присъстващите народни представители в залата.

Председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев очерта сроковете по предстоящия избор на председател на Антикорупционната комисия: "От нас е изслушването, събирането на документи. Имаме опит и от миналата година. Беше максимално бързо направено. След ваканцията, което означава, че на 20 ноември може да бъде избран председател".

А на въпрос дали Обединени патриоти обсъждат свой кандидат, отговори: "Не, не е обсъждана кандидатура".

Следващият председател на КПКОНПИ задължително трябва да има юридическо образование. По-бързият или по-бавен избор на председател на Антикорупционната комисия зависи от това дали утре пленарната зала ще гласува правилата или ще ги остави след предизборната ваканция, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини