Нено Димов: Няма ТЕЦ-ове, които да изгарят в момента отпадъци

  • 02 октомври 2019 08:09

  • 303
  • 1
Нено Димов: Няма ТЕЦ-ове, които да изгарят в момента отпадъци
©

Няма ТЕЦ-ове, които да изгарят в момента отпадъци. Трябва да кажа, че това е политика към която трябва да вървим все по-малко. По европейски норми трябва да се изгарят отпадъци под 10%. Изгарянето на биомаса не е разрешена, минава се през тежка процедура, за да се прави това. Трябва да се гарантира опазването на околната среда и здравето на хората. Това заяви министърът на околната среда и водите  Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в ефира на БНТ.

По думите му в Перник ТЕЦ-а допринася за замърсяването на въздуха, но в рамките на нормите. "В "Брикел" например изисквахме и те инсталираха допълнителни 10 камери и те следят потока на изгарянето гориво. Направихме промени в закона и утре трябва да ги приемем. Така местаната власт ще вижда 24/7 часа поточната линия и архива ще се пази 6 месеца", каза още Димов.  По думите му това е начинът да се проверява дали през нощта се изгарят отпадъци.

"България не е глобявана досега за вредните емисии. За следващите три години има отделени от бюджета 700 млн.лв. В Бургас и София има устойчив тренд за намаляване на замърсяването", категоричен е той.

По думите му ще има нерегламентирани сметища, докато не променим начина си на мислене, след това идва контрола. Почистването им е скъпо, каза Димов.

Последвайте канала на

Калина Христова
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Wow

2019.10.02 | 08:47

1

А преди, кой им е позволил, защото са имали разрешение, нещастник смотан!

Добави коментар

Водещи новини