Теменужка Петкова: Днес е един хубав ден за българската енергетика

  • 01 октомври 2019 13:32

  • 810
  • 1
©

Поводът всички ние да сме днес тук е връчването на лиценз за удължаване срока на експлоатация на Шести блок на АЕЦ"Козлодуй". По думите му е извършено експертна оценка на Шести блок на АЕЦ Козлодуй още през 2012 години. Резултатите от изследването показаха, че Шести блок може многократно да надхвърли срока за експлоатация на блока.Подготвена е и е подписана от мен 10-годишната лицензия за експлоатация на 6-ти блок. Това заяви пред журналисти Лъчезар Лазаров, директор на АЯР. Той пожела успешна работа в атомната централа на изпълнителния директор Наско Михов.

"Беше извършена огромна по обем работа. Отчетени са всички фактори, които касаят безопасната експоатация на блока", каза Михов. По думите му 45 години АЕЦ "Козлодуй" работи безопасно и чисто и осигурява необходимата енергия на страната. "6-ти блок може да работи още 30 години, като на  всеки 10 години трябва да получаваме лиценз", добави той.

"Днес е един хубав ден за българската енергетика, днес е един хубав ден за българската икономика. Това е централата, която дава 34% от енергията на страната. С издаването на лицензията доказахме, че нашата централа може да се нареди до тези от световен мащаб. Нашето правителство днес изпълни една от основните си програми - за продължаването на полезния срок на експоатация на АЕЦ "Козлодуй". Осигуряваме на българските потребители достъпна като цена енергия, която също така е и чиста", заяви министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. По думите ѝ 182 млн. лева са инвестирали в повишаване на мощността на централата и 92 млн. лева са инвестирани в удължаването на срока на централата.

Последвайте канала на

Калина Христова
810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анатема !

2019.10.01 | 15:40

1

УФСЪ

Добави коментар

Водещи новини