МВнР за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята

  • 01 октомври 2019 08:35

  • 3149
  • 9
МВнР за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята
© Кадър - БТВ

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашната консултативна среща при президента по темата за членството на Македония в ЕС. "В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на истроическата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем - ще се наказваме. България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята. Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол. Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. България е пълноправен член на ЕС. Ако видим, че македонските колеги се заиграват с истроията ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небото. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка", даде пример Георгиев. 

Темата коментира и журналистът Любчо Нешков. "Промяната в Македония е налице. Членстовото на Скопие в ЕС ще стане благодарение на подкрепата на България. Президентът Стело Пендаровски направи огромна грешка. Политиците не се месят в историята, както направи той, те правят историята. Аз съм убеден, че неговите опити ще се провалят и Северна Македония ще стане член на ЕС, като за първи път от толкова много години ще бъдем заедно не само във военен, но и в икономически съюз. Това е неизбежно. От двете страни има хора, които се опитват да тровят обстановката. Етническата принадлежност на Гоце Делчев не може да бъде променена или решена от Пендаровски или Каракачанов. Те могат само да си мечтаят за това, което той е направил и постигнал. Нека вицепремиерът Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността да отиде на ГКПП "Логодаж" и види какво става там - разпада се и преминават по една-две коли, вместо хората да общуват. Нали и роумингът щеше да се маха? Сега е 7 лева. Това са нещата, които сближават двата народа, а не ровеното в учебниците по история", категоричен бе той.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3149 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Иван

2019.10.01 | 09:43

4

Браво

????

2019.10.01 | 09:14

2

E,поне "паспорти" "другарЯТ-господин" Каракачанов,няма ли да РАЗДАВА????

Drakula

2019.10.01 | 09:28

3

Е он сака паре, а паре нема.

дгд гербераст

2019.10.01 | 09:10

1

Теб кой те пита бе хомо!!!

Apropos

2019.10.01 | 09:49

5

И Хюндай се отказа да инвестира в България. Не са им допаднали изнудванията на Премиера. За младите да напомня, че при СакКобургота беше първият опит на корейците. Но и там имаше яка просия за подкупи. Отидоха в Чехия и Словакия.

Българин

2019.10.01 | 10:12

6

Не се оправя бързо и лесно нещо, което много години е учено и възпитавано накриво! А и нищо, кой знае какво не е правено от България, по въпроса!

Пурко

2019.10.01 | 14:50

8

Няма да стане така! А трябва да стане така:
България настоятелно и неизменно изисква от Северна Македония последната да признае:
1.Че тя е нова държава, създадена 1945 год. на миналия век.
2. Че Георги Делчев (Гоце) и списък от имена са българи по произход и съзнание,
3. Че Илинденското и други споменати въстания са такива за национално обединение на българския народ,
4. Че в Северна Македония живеят много българи и признаят статута им на национално мнозинство!,
5 Че народа в Северна Македония няма етнически, македонски произход в подавляващия си състав.

Всичко изброено и още, да се запише в Северо- Македонските учебници и отделен нов Договор и едва след 10 годишно изучаване българската Държава да прегледа въпроса за членство на Северо- Македония в ЕС.

shoni

2019.10.01 | 10:26

7

Друга песен ще запеете като ви се обадят от ул."Козяк".

profesor

2019.10.01 | 19:27

9

Инфантилен зам. министър!

Добави коментар

Водещи новини