Борисов: Членството на Македония в ЕС не може да се случва за наша сметка

  • 30 септември 2019 11:46

  • 4354
  • 8
© Булфото

Членството на Република Северна Македония в ЕС е важно, но то не може да се случва за наша сметка, като прекрояват историята.

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след провелата се консултативна среща в Президентството на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“. "Съвместната комисия свърши много работа. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години, никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че до вчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", обяви министър-председателят и добави с шеговит тон, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е по-критичен към въпрос. "Каракачанов като войвода е по-твърд и вътре раздава словесни шамари", каза Борисов.

"Да спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува. Става въпрос за коридор номер 8, разширяваме КПП. Не всички политически партии изпратиха лидерите си на тази среща, в което виждам неуважение към президента“, заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4354 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
к

2019.09.30 | 15:59

8

Макетата са яко тъпи. Ако бяха се обединили с нас щяха да се пробутат през задния вход,

Тжнщш

2019.09.30 | 15:00

5

Смятай пък,ако вкарат гнусните албанци в европа!!ей тогава му се разказа играта на блока!!Тея са много долно племе!!!

Гого

2019.09.30 | 15:44

7

Опа, български!

Гого

2019.09.30 | 15:43

6

Ми те повечето албанци са с бълтарски корени.

Незабравка

2019.09.30 | 14:25

4

Тъпа мутра гербава, какво ще кажеш за март 2020?!!!

БЪЛГАРИЯ

2019.09.30 | 14:16

3

демонтаж на мутрата и герберите е в вход!!!

Историческата истина

2019.09.30 | 13:23

2

Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те имат още по-малко научно и правно (да не говорим за морално !) основоние да променят със задна дата българската идентичност и история на своите предци !
Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Сръбската средновековна история, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. Както в научно-исторически, така и в юридически, а да не говорим в морален план е недопусктимо политически да се гради „идентичност” и „държавност” чрез манипулативни тълкувания и ревизиране със задна дата на идентичноостта и вековната история на българския народ !!! Ето защо, ако лидерите на новосъздадената държава Република Северна Македония желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за приемане в ЕС, то те са длъжни да официализират най-сетне в своята история тези неоспорими факти. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчиво бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !

make

2019.09.30 | 12:24

1

македонския проект е антибългарски и е изцяло скроен върху антибългарската омраза. ако махнеш омразата и антибългарския елемент ще се разпадне проекта. така, че този гордиев възел не може да се развърже. едното условие противоречи на другото.

Добави коментар

Водещи новини