Захариева участва в министерска среща на Черноморското икономическо сътрудничество

  • 26 септември 2019 19:38

  • 365
  • 1
Захариева участва в министерска среща на Черноморското икономическо сътрудничество
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на участва в неформална среща на министрите от Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) в Ню Йорк. 

Тя се провежда по инициатива на гръцкото ротационно председателство на ЧИС, съобщиха от пресцентъра на МВнР. “Благодаря за организирането на тази среща. От нас зависи колко активна ще е нашата организация. Като предишен председател България ще окаже пълна подкрепа на гръцкото председателство, за да може ЧИС да стане по-видимо и по-полезно”, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и отправи в работен порядък конкретни препоръки за подобряване на работата на организацията, които бяха подкрепени от повечето държави.

Учреденa през 1999 година, ЧИС е най-представителната и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион. Като икономическа организация тя допринася за поддържането на добросъседски отношения и за изграждането на взаимно доверие в регион, в който съществуват продължаващи конфликти, като по този начин ЧИС има и косвен принос за политическото сближаване в разширения Черноморски регион.

В организацията членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

На проведената в рамките на Българското председателство на ЧИС 40-та Среща на Съвета на министрите на външните работи на ЧИС на 29 юни 2019 г. бе взето единодушно решение за одобряване на кандидатурата на Република Северна Македония за член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.26 | 21:50

1

"...по видимо и по полезно..." като "волна пеперуда..." ... !?

Добави коментар

Водещи новини