Захариева и Петер Сиярто подписаха програма за сътрудничество между България и Унгария

  • 24 септември 2019 18:27

  • 350
  • 0
Захариева и Петер Сиярто подписаха програма за сътрудничество между България и Унгария
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто подписаха Програма за сътрудничество в областта на образованието и науката между България и Унгария за периода 2019-2021 г. Това съобщиха от МВнР.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Петер Сиярто се срещнаха в рамките на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Програмата предвижда сътрудничество в областта на общообразователната система и висшето образование, и по-конкретно насърчаване на прякото сътрудничество между средните и висшите училища. България и Унгария се ангажират с размяната на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели.

Българската страна ще приема унгарски гост-преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и унгарски лектор в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Унгарската страна ще приема български лектор в Университет „Лоранд Йотвьош“, Будапеща и Сегедския университет.

Двете страни ще финансират и съвместни научноизследователски проекти, както и обмен на учени и експерти, които да бъдат включени в изпълнението на такива проекти. Насърчава се и съвместното участие на партниращи си научни институти и университети от двете страни в проекти по Европейската рамкова програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини