Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Султаната Оман

Възможностите за съвместни проекти в селското стопанство, недвижимите имоти, туризма, енергетиката, инфраструктурата, културата и образованието обсъдиха първите дипломати на България и Оман - Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Юсуф бин Алауи бин Абдула, които проведоха среща в рамките на сесията на Общото събрание на ООН. Това съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи.

"Време е да насърчим още повече нашите отношения, тъй като нямаме никакви отворени двустранни въпроси", каза Захариева.

Двамата министри обсъдиха широк кръг от теми, сред които ситуацията в Залива, мерките за борба с климатичните промени, обсъждани в ООН, както и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество.

Вече са съгласувани и подготвени за подписване Споразумение между правителството на Република България и правителството на Султаната Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти, както и Меморандум за разбирателство за провеждане на двустранни консултации между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Султаната Оман.

Документите може да бъдат подписани в рамките на визита на министър Захариева в Султаната или на министър Бин Абдула у нас. Двамата първи дипломати размениха покани за посещения.

По неофициални данни, през последното десетилетие оманските инвестиции в България, реализирани от омански компании, регистрирани в трети страни, надхвърлят 100 млн. евро, основно в недвижими имоти и банковия сектор.

В Султаната Оман пребивават около сто български граждани - основно инженерно-технически кадри, служители в туристическия сектор, стюардеси, моряци и в единични случаи преподаватели и треньори.

Коментари

  1. 2019.09.23 | 20:26

    Кадънка и гугльо като картинка от социалистическа петолевка.

  2. 2019.09.23 | 19:44

    колко си приличат!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет