Националната сигурност - мисия възможна

  • 21 септември 2019 14:46

  • 1211
  • 3
Националната сигурност - мисия възможна
©

Борислав Велков е Председател на Съвета на директорите на НДК и водещ експерт в управлението на спортна, културна и конгресна инфраструктура в България. Специализирал е стратегическо и оперативно управление на мултифункционални съоръжения и организация на големи събития в Лондон, Франкфурт и Ню Йорк, както и културен мениджмънт във Виенския държавен университет. Активно е участвал в организацията и провеждането на най-значимите събития в България, в това число първото Българско Председателство през 2018 г. Председател е на “Асоциация за развитие на културна, спортна и развлекателна инфраструктура” и съучредител на “Евро-атлантически център за сигурност”. Член е на обществения съвет към БНТ, както и член на УС на БФТенис.

Г-н Велков, разкажете повече за новоучредения Евро-Атлантически център за сигурност и каква ще бъде неговата роля?

На 16 септ., точно в 16:16 ч., бяха положени основите на Центъра за Евро-Атлантическа сигурност в, който имах честта да бъда поканен за съучредител. Благодаря за поканата на Председателя и основоположник г-н Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа да се присъединя към дейността на центъра с познанията и опита си. Признавам си, че от един известен период се оглеждах за място и съмишленици, където от една страна да мога да продължа да развивам и разширявам експертизата си и същевременно това да бъде в полза на обществото и бизнеса, или поне тази част от него с които споделяме общи ценности.

Публично или между приятели, винаги съм отстоявал тезата, че в основата на всяко едно политическо решение, още повече тези, които се отнасят към здравето и сигурността на хората, към културните процеси, които са в основата на обществената стабилност трябва преди всичко да стоят решенията на професионалисти. За съжаление този баланс в България е трайно нарушен, а от това страда нашето настояще, ще страда и нашето бъдеще. Центърът за Евро-Атлантическа сигурност ще има една голяма роля и обществена мисия и тя е да обясни що е то национална сигурност в онзи широк смисъл, който далеч надхвърля границите на понятието по начина, по който го обясняват предимно политиците. За съжаление, именно това разбиране се наложи в съзнанието на хората през последните години.

Всъщност, националната сигурност не е понятие извън нас, чуто от новините, а начин на мислене, който ни прави устойчиви като общество и трябва да ни съпътства през целия ни живот. За политиците, освен всичко е и професионална отговорност и превенция за всички вътрешни и външни заплахи, с които отделния индивид не би могъл да се справи сам. Динамиката на световните политически процеси трансформира глобалните заплахи в регионални или национални, което ни прави участници в нечии сценарии. Противодействието на подобни сценарии е изграждането на устойчиви ценности и културата, които не веднъж са били опора на развитите общества да преодолеят тежки кризи и предизвикателства.

Вие сте познат, като експерт в областта на културата, спорта и управлението на най-големите ни съоръжения и събития в страната. Каква беше вашата мотивация да се присъедините към инициативата.

Мисля, че със специфичната си експертиза и опита ми в областта на стратегическото развитие и управление на процеси основополагащи за здравето и просперитета на хората, ще мога да допринеса за мисията на центъра. Фокусът ми към публичните мултифункционални инфраструктури за култура, спорт и свободно време и тяхното управление и позициониране в развитието на обществото биха могли да променят живота на хората, а така също и на бизнеса, поставен пред нови потенциални възможности.

Специален акцент в дейността ми ще е тяхната сигурност, като един от водещите компоненти в съвременния свят. Страната ни вече изгражда практики в провеждането на значими политически, спортни и културни форуми. Междувременно сме заявили намерения за организацията и провеждането на такива в следващите десет години. Дали сме готови за подобни предизвикателства в контекста на разширеното виждане за понятието "сигурност" е онова, което трябва да анализираме внимателно? Благодарение на центъра ще можем да общуваме с водещи експерти във всички тези области от Европа и Съединените щати - страни, които имат огромни традиции и експертен потенциал, изследователски и практически опит в областта. Днес, когато конвенционалното е вече дигитално, а границите на видимото и невидимото са размити е много важно, чрез професионализма си да поставим и покажем на обществото истинските стълбове, върху които се изгражда понятието национална сигурност, както и да гарантираме необратимо посоката на развитие на обществото, базирана върху принципите на евро-атлантическите ценности.

Последвайте канала на

Novini.bg
1211 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.09.21 | 19:00

3

nacionalna sigurnost glupava sluga na prestapnika cvaki se iziskva kogato vav edna darjava ima nacia i suverenitet a takova neshto vav balgaria niama ima samo slugi i poslushnici kato teb.

Янките ВЪН

2019.09.21 | 17:05

1

Национална сигурност 0 ! Днес във Варна е акустирал краварски военен катамаран ? Ще пази на изборите Бойко да не падне от ВЛАСТ. На предните избори 400 краварски помияра тренираха на Ново село защита на паднало правителство. България е продадена отдавна и краварските окупатори се настаняват на нейна територия ! Време е за действие храбри българи.

tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.09.21 | 17:19

2

zashto nesi zastanesh sas lichnoto ime i danni katsi tolkos erbab smeshnik postrekavash kum nasilie se iznasilva lichno a kat ima izbori tova go reshavat izbiratelite a ne rusnaci amerikanci i kviline

Добави коментар

Водещи новини