Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" първа степен на бразилския посланик

  • 18 септември 2019 15:33

  • 661
  • 3
 Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" първа степен на бразилския посланик
© Пресцентър Президентство

Развитието на отношенията с Бразилия е дългосрочен приоритет на българската външна политика в региона на Латинска Америка. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на "Дондуков" 2 при награждаването на посланика на Бразилия у нас Ана Мария Сампайо Фернандес с орден "Мадарски конник" първа степен. Дипломатът, чийто мандат в страната ни приключва, получи държавното отличие за нейните големи заслуги за укрепването и развитието на българо-бразилските отношения, съобщиха от президентския прессекретариат.

По време на церемонията в Гербовата зала държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза ролята на посланик Сампайо за развитие на традиционно приятелските отношения между България и Бразилия. Ценим особено активната работа на посланик Сампайо за активизиране на политическите контакти и за доброто взаимодействие по отношение на кандидатурите на двете страни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи президентът.

Държавният глава открои приноса на бразилския дипломат и за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Бразилия, стокообменът за миналата година е нараснал с 80%. Развитие бележи и договорно-правната база между двете страни в областта на икономиката, търговията, науката и технологиите. Богатият професионален опит и активна работа на посланик Сампайо допринесоха безспорно за развитие на политическите отношения, на търговско-икономическото сътрудничество и за укрепване на деловите и културните връзки между нашите страни, отбеляза още държавният глава.

Посланик Сампайо благодари за оказаната ѝ чест и подчерта, че приема ордена като награда за отличните взаимоотношения между Бразилия и България през последните десетилетия. Дипломатът отбеляза ролята на България в поддържането и насърчаването на регионалния мир и просперитет. Общи са интересите на двете страни в областта на устойчивото развитие, правата на човека и международния мир. България е престижен магнит за бразилските професионални музиканти и студенти в областта на класическа музика, каза още дипломатът.

На церемонията днес присъстваха представители на дипломатическия корпус у нас, на изпълнителната и законодателната власт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Darth_Revan

2019.09.18 | 15:53

1

Долу Говорителя на комунягите!!!

Анонимен

2019.09.18 | 16:27

2

Пак ли?

Анонимен

2019.09.18 | 16:30

3

И той да свърши нещо работа завалията

Добави коментар

Водещи новини