Депутати дариха кръв в парламента

  • 18 септември 2019 15:18

  • 643
  • 3
Депутати дариха кръв в парламента
© Народно събрание

Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване, организирана в Народното събрание по инициатива на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов също подкрепи инициативата и присъства на официалното ѝ представяне. Щастлива съм, че днес за пореден път показахме политическо единомислие по отношение на подкрепата на важни каузи, каквато е и кръводаряването, отбеляза пред присъстващите председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването и председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

Провеждането на акцията в Народното събрание ни дава възможност също така да видим и чуем всички онези, които ежедневно полагат усилия да осигуряват системата на трансфузионната хематология с достатъчно кръводарители и налични кръв и кръвни продукти, посочи тя. Д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е подчерта, че въпреки развитието на медицината, няма измислен заместител на кръвта и единственият начин да се помогне за спасяването на човешки живот, е даряването ѝ. Благодаря на всички народни представители, които се включиха в тази акция, добави тя.

Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков изрази благодарност към Комисията по здравеопазването и нейния председател за подкрепата на инициативата, която цели да се насърчи доброволното кръводаряване. В България нивото на кръводарителите е по-ниско от средното за Европа и е необходимо този личен акт да бъде популяризиран. Георги Гьоков увери, че народните представители от Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите биха подкрепили бъдещи законодателни инициативи, както и увеличаване на финансирането на кръводарителските центрове. Той изрази надежда акцията в Народното събрание да бъде последвана от други подобни инициативи в страната.

През 2018 г. броят на дарилите кръв граждани се е увеличил с 3,7 на сто спрямо 2017 г., отбеляза при представянето на инициативата директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Той подчерта, че се полагат усилия за повишаване на качеството на кръвта и кръвните продукти, които се подават на здравните заведения. В кръвните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора вече има налична нова апаратура, но е нужно да бъде увеличено финансирането им, което ще позволи да се изследва поотделно всяка единица дарена кръв, подчерта д-р Николай Николов.

Председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров заяви, че всички трябва да работят за това България да не бъде на последно място по брой кръводарители в Европа. Той благодари за организирането на акцията в Народното събрание и за голямата активност на народните представители. Всеки трябва да има съзнанието, че някога може да има нужда от кръвопреливане и че помагайки на хората, помага и на себе си, добави академик Христо Григоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
643 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Bilhariya

2019.09.18 | 15:41

1

Golema rabota darili kriv

Анонимен

2019.09.18 | 16:28

2

Ти да видиш

2019.09.19 | 16:17

3

Литър събра ли се?

Добави коментар

Водещи новини