Малина Крумова: Тротинетките ще могат да се движат по велоалеи и улици с ограничение до 50 км/ч

  • 17 септември 2019 08:12

  • 845
  • 2
Малина Крумова: Тротинетките ще могат да се движат по велоалеи и улици с ограничение до 50 км/ч
©

Понякога хората, за да спестят пари, поставят газови уредби в неоторизирани сервизи или сами. Трябва да осъзнаваме своята отговорност. Трябва да осъзнаем, че една неизправна кола на пътя е опасна. Това коментира председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина КрумоваМалина КрумоваМалина Крумова P { margin-bottom: 0.08in; } е служебен заместник министър-председател по европейските в ефира на БТВ.

Тя коментира и темата за електрическите тротинетки. По думите ѝ те ще се третират като велосипеди.

„Екологичните транспортни средства ще могат да се придвижват по велоалеи и улици с ограничение до 50 км/ч. Това е едно от предложенията за регулиране на новите превозните средства, заяви Крумова.

„Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство – то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение”, заяви Крумова.

Тя допълни, че по улиците е-тротинетките ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км/ч.

Санкциите се предвиждат да са същите като при велосипедистите. Въвежда се и възрастово ограничение – 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата. „Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме съгласие за светлоотразителните елементи в тъмната част на денонощието. Важно тротинетките да имат светлини и отпред и отзад”, заяви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

На този етап тротинетките няма да се регистрират.

От днес предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
845 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хе

2019.09.17 | 12:18

1

Лобистко предложение от калинка малинка. Правилно е само по велоалеите.

Трактор

2019.09.17 | 22:14

2

Щот изобщо не е възможно тротинетка да прегази пешеходец, или да предизвика произшествие с автомобил. Тъй ли ! Ще се случи, въпрос на време е. Който участва в движението, трябва да се третира като водач на превозно средство, и да носи същата наказателна отговорност!

Добави коментар

Водещи новини