България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

България счита Индонезия за приоритетен партньор в Югоизточна Азия с нарастваща икономическа и политическа тежест и с добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. Това каза министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в изявление след срещата си с индонезийския външен министър Ретно Марсуди.

Захариева поясни, че това е първа визита на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам. Марсуди утре ще открие бизнесфорум, на който ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати. Тя ще открие и индонезийски кът в Националната галерия.

Захариева и Марсуди са се разбрали да се засили секторното сътрудничество в областта на инвестициите, високите технологии, търговията, културата и образованието.

Около 222 млн. щ. д. е търговският обмен между двете страни за 2018 г., отбеляза Захариева и посочи, че търговията между двете страни се е увеличила със около 190 процента, а за първите месеци на 2019 г. - с над 300 процента.

Министрите са обсъдили и увеличаването на туристическия обмен. През миналата година страната ни е посетена от около 6000 индонезийци, което представлява ръст от 24 процента. Захариева и Марсуди са говорили и за подобряване на визовите услуги за индонезийските граждани. Обсъдена е била възможността за отваряне на офиси за предоставяне на визови услуги, каза българският външен министър.

България е един от най-силните приятели на Индонезия в ЕС и можете винаги да разчитате на нас за подкрепа по отношение на европейските въпроси, отбеляза още Захариева.

Ретно Марсуди посочи, че България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за сътрудничество и ангажиментът на Индонезия е да се подобрят още двустранните отношения със страната ни. Имали сме много добър обмен както по регионални, така и по международни въпроси, през следващата седмица предстои срещата на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, където също ще обменим информация по въпросите, които представляват интерес за страните от Южния Пасифик, така че диалогът между нашите страни продължава и той е много важен както за Иноднезия, така и за България, каза още тя.

Коментари

 1. 2019.09.16 | 00:06

  Тъпите герберасти загърбиха необятните руски пазари и сега се молят на Сульо и пульо да им купуват боклуците.

 2. 2019.09.15 | 23:32

  от 200 на 400 долара

 3. 2019.09.15 | 23:16

  Да докато не превъртат и да обявят всички виетнамци в Илиянци за шпиони!!!!

 4. 2019.09.15 | 23:12

  И кво ще изнасяме? Може би държавна администрация или прасета ха ха ха.

 5. 2019.09.15 | 21:50

  РУСОФИЛСКИ МЪРШИ МАЙКАТА СИЙБЕТЕ ПРОДАЖНА! С ЕВРОАТЛАНТИЗМА СВЕТА ОСВОБОДИХМЕ!

 6. 2019.09.15 | 21:49

  Xaxa...a s solomolskite ostrovi kakvo stava???

 7. 2019.09.15 | 20:15

  PAZARDJICHKA MASTIA

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет