България и Ирак активизират диалога за нова сесия на Българо-иракската междуправителствена комисия

  • 12 септември 2019 14:12

  • 203
  • 0
България и Ирак активизират диалога за нова сесия на Българо-иракската междуправителствена комисия
© Министерство на икономиката

Активизиране и установяване на устойчиви търговско-икономически връзки България–Ирак, както и достигане на високи нива на стокообмен, бяха акцентите, които поставиха заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и вицепрезидентът на Багдадската Търговско-промишлена палата г-н Мохамед Забуун Ал-Саади по време на срещата си. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Двете страни подновиха диалога за създаването на нова сесия на Българо-иракската междуправителствена комисия, която по най-интензивен начин ще подпомогне процесите на двустранно сътрудничество.

Зам.-министър Иванова заяви, че Министерството на икономиката има активен подход за насърчаване привличането на преки чуждестранни инвестиции и е непосредствено ангажирано с инвестиционния процес в страната. В тази връзка тя онагледи макроикономическите показатели, посочи данъчните облекчения и очерта възможностите и условията за инвестиции в България.

От своя страна, иракските представители споделиха, че страната им е изправена пред предстоящо инфраструктурно възстановяване и стремеж към реанимиране на индустриалния си потенциал. За тази цел имат изготвена нова законодателна рамка, изцяло съобразена с изискванията на инвеститорите и тяхната защита, както и множество облекчителни режими.

Икономическият зам.-министър и г-н Мохамед Забуун Ал-Саади обсъдиха още областите от взаимен интерес, сред които машиностроене, добивна промишленост; металургия, преработвателна промишленост, електроника и електро машиностроителна промишленост, химическа и нефтопреработвателна индустрия, селско и горско стопанство, енергетика, научно-изследователска и развойна дейност, строителство и строителна индустрия, телекомуникации, изчислителна техника и информатика, транспорт и логистика, туризъм, насърчаване на инвестициите, сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, управление на качеството и стандартизация, и др.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
203 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини