Вземете се в ръце, мрънкането е вредно

  • 11 септември 2019 15:53

  • 1817
  • 4
Вземете се в ръце, мрънкането е вредно
© Gettyimages

Вторник, 10 септември. София ври и кипи. Скандалът за шпионаж нажежи обществените страсти. Пред Съдебната палата пък се сформират протести "за" и "против" избора на Иван Гешев за главен прокурор. По целия център има разположени служители на МВР. Напуснала съм работното си място и съм игнорирала горещите събития на деня. Вълнувам се единствено от Алеята на книгата.

Радостно ми е, харесвам "Витошка" с цялата глъч и суета. Е, само онзи фонтан защо не го демонтираха... Но пък децата от много време са го обикнали и търчат нагоре-надолу по него. Та и аз като дете пристъпвам бодро, хванала 2-годишния си син за ръка. Бързам да се потопя в света на книгите, неглижирайки присъствието на официалните лица, сред които министърът на културата и зам.-министъра на образованието.

Обаче се случва нещо, което ме разсейва. Един от кандидат-кметовете мина по "Витошка". Крачи напред-назад с антуража си от пиари. Спира се на раздумка и с гражданите. Изведнъж минава друг господин на средна възраст, който подвиква: "Хората нямат хляб да си купят, вие правите метро". Проследявам с поглед  възмутения гражданин.

Е, как все ще се намери някой да измрънка?! Що за неоснователен коментар? - чудя се.

Безспорно очакванията към кметските избори са големи. Медиите преливат с информация кой кандидат, с чия подкрепа, какви обещания, къде ще бъде издигнат за кмет. Макар и да остава горчив вкус, че накрая нищо не зависи от тях, хората все пак могат да направят достатъчно информиран избор кой кандидат, от чия партия, чия предизборна програма отговаря на исканията му и може максимално да покрие очакванията му за развитие на града. Било за транспорта, за детските градини, за ремонтите...  Но да очакваш кметът да е човекът, който да ти осигури хляба... е, не е съвсем правилно. Противопоставянето на обект, който има ключово значение за развитие на столицата, какъвто е в случая метрото, на социалния статус на гражданите, е погрешно.

Видно е, това са поредните избори, на които гражданите ще задават титанически очаквания към кметовете. Както едно време едни протестиращи искаха президентът да вдигне заплатите. И отново тези избори ще ни напомнят, че не сме дорасли да вървим със света напред. Неприемливо е разговорът за иначе важни неща да се принизява до битовизми.

Несъмнено "как се вади насъщният" вълнува преди всичко, но този въпрос е за друг дебат. Колко вода изтече и българинът си остана все така мнителен, недоволен, готов предимно да погледне изпод вежди, после да похвали. Сещам се и за друг коментар от сорта на "Побъркаха народа, сега ще им взимат деца" по повод Стратегията за дететo. Ама това, че има един официален документ, че там няма такива страхотии написани, че трябва да се чете, да се преценят неща, преди да се изговарят манипулативни твърдения - не! За българина често е по-лесно да скочи и гръмко да заяви нежеланието си с това, което се предлага.

Та, така и с метрото. Ключово е за хората метрото да обхване все повече точки на София. Това ще е от полза и за работещите, и за работодателите, за майките, чиито деца са приети в училище или ясла по-далеч от дома им, за удобство за разходки, ако щете. Въобще, все положителни неща се сещам. Но българинът пак сърдит -  как, откъде- накъде ще се дават толкова пари, моите пари, на данъкоплатците!

Драги ми, Алеко, стоя пред паметника ти на "Витошка" и си мисля какъв гений си ти, че си създал безсмъртен Бай Ганьо - герой, който оживява всеки ден пред очите ми.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1817 4

Коментари 4

Добави коментар
PERKO

2019.09.11 | 17:13

1

GLUPOSTY !!!

2019.09.11 | 20:05

2

Супер статия. Браво.

2019.09.12 | 00:47

3

Тая пък, за к'ва се мисли? Иска всички да излязат на Витошка и да викат "Боже, Цар Бойко опази!"?!?

2019.09.12 | 01:27

4

тя си мисли че софия е българия затова така мрънка . да дойде в провинцията да видим дали така весело и безгрижно ще разхожда сина си . даааа .

Добави коментар

Водещи новини