Мария Габриел разкри какви амбиции има за следващия програмен период

  • 10 септември 2019 19:59

  • 1178
  • 7
Мария Габриел разкри какви амбиции има за следващия програмен период
© Булфото (архив)

Имаме амбиции да увеличим тройно бюджета на програма "Еразъм" за следващия програмен период.

Това заяви еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова пред български медии в Брюксел. Страната ни получава "Иновации и младеж" като ресор в новата Еврокомисия. В момента, по думите на Габриел, програмата "Еразъм" е почти 15 млрд. евро, като идеята е бюджетът й през следващия програмен период да нарасне до около 45 млрд евро. Габриел подчерта, че лично председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е се е ангажирала пред ЕП за това. Еврокомисарят уточни, че в новия си ресор ще отговаря за новата инициатива за европейските университети. Посланието е много силно, нашият шанс е това - нови технологии, образование, за да може икономиката ни да бъде конкурентоспособна, а талантите ни да остават и да работят за Европа, убедена е Габриел.

Тя приема новите си отговорности едновременно като признание за свършеното и като шанс за надграждане на цифровизацията. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова подчерта, че ще обърне специално внимание на учителите, на програмата за повече обмен на млади учени.
Да предлагаме европейски решения на днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги, а за образованието - да задържим талантите си тук в Европа, ще работи българският еврокомисар.

Беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим в сектор "Цифровизация", посочи още Габриел и напомни, че суперкомпютрите, дигиталните хъбове, киберсигурността - всичко се финансира от програма "Хоризонт 2020", предаде БТА. Нейният наследник ще бъде "Хоризонт Европа" и тя ще бъде под мое ръководство, разясни тя. Програмата трябва да стартира от януари 2021г. Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в нея, заяви еврокомисарят.

Тя допълни, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата, чийто бюджет е 100 млрд. евро - третото по големина перо в европейския бюджет след земеделие и кохезионна политика. Габриел ще има изцяло ангажимент и за новия план за действие за цифрова грамотност. За мен е много важно две генерални дирекции, които до момента не са работили заедно, да формираме един екип, заяви Габриел, представяйки виждането си за функционирането на новия мегаресор. Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, да бъде лидер, това минава през образование и иновации, категорична е българският еврокомисар. Затова, по думите й, стремежът е да предлагаме европейски решения на днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги, а за образованието - да задържим талантите си тук в Европа.

За мен е важно, и в рамките на компетенциите, които имам, е пределно ясно - инвестициите са инвестиции в новите технологии, защото те правят икономиката по-конкурентоспособна, каза Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова в отговор на въпрос в каква посока трябва да работи страната ни, за да привлече повече европейски средства. Мисля, че България има своите много силни страни, гордея се с младите ни хора, добави тя. Би ми се искало да се помогне и на малките и средни предприятия, които срещат трудности при дигитализацията , каза още Габриел.

Тя увери, че никога не би си позволила да подцени изслушването пред ЕП, което й предстои.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1178 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
БОЦИТО

2019.09.10 | 20:47

1

ама маро какво ще разширяваш ма!!!дейба и глупаците ви дето тиквата ви назначи.от глупави по глупави начело със него!!!

Ей

2019.09.10 | 23:03

7

кой си ти бе ЧОВЕК? ГЛАМАР И ТИКВАР.

Човек

2019.09.10 | 20:50

2

само нйе двамата коментари с теб ли не сме СЕДЕСАРСКИ ТРОЛОВЕ В ТОЯ САЙТ СКАПАН ПОМАШКИ

licemerie

2019.09.10 | 22:42

6

Скромни възможности и лицемерие.

2019.09.10 | 22:08

5

Какви глупости говори тая ?? Тоя ресор е най - слабия защото България е на предпоследно място в ЕС по внедряване на иновации . Също като вожда си тиквата нея я интересува само бюджета и колко е голям .

Наблюдател

2019.09.10 | 21:39

4

Габриел?
Преди години тя, какви глупости ръсеше от екрана на телевизора...герберска комсомолка с усърем.
Обаче днес се изплаших истински. Ако кака вкара българския опит от животновъдството в България , за системно ефтаназиране на пилци, овце и прасета, цяла Европа ще пострада, а и война може да стане. После... ако ще и да се горят на клади тия като нея, белята ще е направена.

гост

2019.09.10 | 21:19

3

Да лапа там и да мълчи , че резил

Добави коментар

Водещи новини