Ген. Константин Попов: Сътрудничеството с Германия в областта на отбраната е от много важно значение

  • 10 септември 2019 17:01

  • 269
  • 0
Ген. Константин Попов: Сътрудничеството с Германия в областта на отбраната е от много важно значение
© Народно събрание

„За България сътрудничеството с Федерална република Германия в областта на сигурността и отбраната е от много важно значение. Радваме се на отлични отношения както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО“.

Това заяви ген. Константин Попов по време на срещата си с Волфганг Хелмих, председател на Комисията по отбрана и членовете на комисията към Германския Бундестаг, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Ген. Константин Попов е на двудневно посещение в Берлин по покана на Волфганг Хелмих.  

„Високо ценим Германия като съюзник с решаваща роля за укрепване на европейската сигурност. Ние се нуждаем от по-голям фокус върху оперативните аспекти и съгласуваността на нашите инициативи, за да постигнем конкретни резултати“, отбеляза още на срещата ген. Константин Попов. 

По време на разговора си с комисаря за въоръжените сили към Германския Бундестаг д-р Ханс-Питър Бартелс и с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната, ген. Попов обсъди общата европейска отбранителна политика, както и взаимното сътрудничество в областта на отбраната.

Ген. Попов предложи на представителите на Бундестага Германия да се включи в проекта на ЕС „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции", който е свързан с придобиване на отбранителни морски способности. България е водеща нация по проекта, който е от новите инициативи от отбранителния пакет на ЕС по Постоянното структурирано сътрудничество. „Смятам, че като морска страна за Германия би имало добавена стойност да се включи в този проект, защото той има всички качества да завърши с убедителен резултат в недълъг времеви период“, допълни ген. Попов по време на срещите си в Бундестага.

На разговора с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната, ген. Константин Попов благодари за участието на Германия в Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в София. Той отправи покана за попълване на длъжност от Германия в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който е ситуиран в България.

По време на посещението си ген. Попов се срещна и с адмирал Йорг Клайн, началник на щаба на Оперативното командване на Бундесвера. Генерал Попов посети мемориала „Възпоменателна гора“, където отдаде почит на загинали германски военни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини