Представят изложбата "Дипломация и изкуство" в НХА

  • 03 септември 2019 07:20

  • 235
  • 0
Представят изложбата "Дипломация и изкуство" в НХА
© gettyimages

Националната художествена академия представя изложбата "Дипломация и изкуство", посветена на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Това съобщиха от Академията, чиято галерия е домакин на събитието от днес до 23 септември.

Произведенията са избрани от художествения фонд на Министерството на външните работи (МВнР), притежаващ колекция от 3000 творби. 21 на тях са включени в експозицията и датират от първото до последното десетилетие на 20-и век.

Има живопис на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов - до картини на Димитър Киров, Димитър Казаков и Светлин Русев. Акцент е поставен и върху историята на дипломатическата институция - красивите сгради на български задгранични мисии и художниците, работили в тях, за създадените през годините на новата българска държава ордени и отличия.

Със съдействието на Монетния двор са изложени два от високите български ордени, учредени с цел награждаване на чуждестранни дипломати и държавници. Представен е скулптурния парк на МВнР.

В отделен раздел са проследени визиите на именити български художници за дизайна на такива важни символи на държавния суверенитет знаци, каквито са българските банкноти и монети. Пространственият дизайн на експозицията е дело на преподаватели от катедра "Рекламен дизайн" - Мирослав Богданов, Светлин Балездров и Венцислав Йорданов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини