Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас

  • 29 август 2019 20:20

  • 608
  • 1
Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас
© Министерство на външните работи

Вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Хелзинки в рамките на неформалната среща на първите дипломати от ЕС.Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

“Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически и приятелски характер, което се обуславя с активния политически диалог, разширяващо се търговско-икономическо сътрудничество, общите интереси в енергийната сфера и интензивния образователен и културен обмен”, заяви Захариева.

По нейна покана министър Дендиас прие да посети София на 10 септември т.г.

Двамата министри обсъдиха редица въпроси от двустранен интерес, както и теми от политическия дневен ред на региона. Те констатираха, че двустранните ни отношения са на отлично ниво.

Географската близост и потенциала на гръцката икономика и пазар предопределят високата икономическа активност между българските и гръцките фирми.

През 2018 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 7.8% в сравнение с 2017 г. и е в размер на 3,3 млрд. евро. Гърция е на 5-то място в износа ни след Германия, Италия, Румъния и Турция.

Междусистемната газова връзка България - Гърция (IGВ) е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свързва газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
608 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Греек

2019.08.29 | 22:58

1

Е сега вече ще може да се нощува на Миконос и Санторини за 60 лева.

Добави коментар

Водещи новини