АБВ: Редица фактори ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ "Белене"

  • 29 август 2019 14:28

  • 807
  • 5
АБВ: Редица фактори ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ "Белене"
© Булфото (архив)

АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка алармира, че редица фактори ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“.

Информация по темата изнесе на пресконференция заместник-председателят на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка Любомира Ганчева. „Миналата седмица министърката на енергетиката обяви, че е изненадана, че има българско участие с интереса за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Смело мога да кажа, че не съм изненадана, че има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“, както провалиха „Южен поток“. Надявам се на правителството и на народните представители, които ще докарат проекта до реализация и ефекта, който ние търсим - енергетика на достъпна цена, която АЕЦ “Белене“ ще осигури“, посочи още заместник-председателят на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка. Тя отчете, че АЕЦ „Белене“ може да гарантира достъпна и прогнозириуема цена на електроенергията.

Именно за това от партията изпращат предложение до министъра на енергетиката и до председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Предложението на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка във връзка с процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. В него ПП АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка настоява министърът на енергетиката да възложи на работната група, която ще разгледа заявките и ще изготви „кратката листа“, да изиска следната информация от всички фирми, подали заявления и писма за намерение в наскоро приключилата процедура за избор на стратегически инвеститор:

"С какъв собствен капитал разполага всяка от фирмите, подала заявка за участие?;

Кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, изявили интерес?;

Какъв е произходът на капитала на фактическия собственик на компаниите?;

Препоръчваме на Комисията тази „кратка листа“ да се започне само със стратегическите инвеститори, които искат да изкупят цялата мажоритарна част;

В случаите, в които има подадена заявка от страна на консорциум, молим да се изиска информация от всяка от фирмите в този консорциум“, се посочва още в писмото, адресирано до министър Петкова и Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

„Пред вас е писмо, което вчера входирахме на вниманието на Министерството на енергетиката и към председателя на Народното събрание относно темата за АЕЦ „Белене“. ПП АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка винаги е била изключително последователна в политиката си по защита на АЕЦ „Белене“. Ние сме единствените, които продължаваме вече 5 години да настояваме проектът да бъде 100 % изцяло държавно участие. За нас от една страна това е енергийна независимост, но също така национална сигурност. Приходите, които в бъдеще ще се превърнат и в печалба от проекта, мислим, че е редно да останат в България, вместо да ги даваме в ръцете на стратегически инвеститори, без значение откъде ще бъдат те“, подчерта Ганчева. Тя обясни, че в писмото си от АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка се обръщат към министъра на енергетиката да разпореди на постоянната комисия, която предстои в рамките на 90 дни да разгледа проектните предложения да изиска информация, която е важна да не се допусне спекула в проекта и той да не бъде провален, както с други проекти се е случвало. „За каква информация помолихме? Кой е собственикът на капитала на фирмите, които са заявили интерес в изграждането на проекта. Фактическият собственик и какъв е произходът на средствата“, допълни още Ганчева. По думите й е изключително важно в случаите, в които има консорциум, тази информация да бъде изискана за всички фирми, част от консорциума. „Нещо изключително важно, което предложихме е комисията, която ще направи така наречената „къса листа“ в срок от три месеца да включи и покани в нея само тези стратегически инвеститори, които ще изкупт мажоритарната част от АЕЦ „Белене“. Тази практика ще доведе до две неща. На първо място много по-лесно ще се структурира проектът, на второ място спекулантите по естествен начин ще бъдат изчистени“, коментира още заместник-председателят на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка. Тя поясни, че е оптимист за изготвянето на „кратката листа“, но по думите й остава големият въпрос кои стратегически инвеститори по какъв начин ще предложат калкулацията на проекта.

„Другата част от днешната тема за енергетиката е „Булгаргаз“. Предполагам, че сте запознати, че на 10 август „Булгаргаз“ искат от КЕВР още едно увеличение на цената на природния газ. Не мога да се сетя за друг пример, който да покаже смея да кажа некадърното управление в „Булгаргаз“. За никого не е тайна, че цената на втечнения природен газ от март месец на световната борса пада. Още през март месец сигнализирахме, че е редно „Булгаргаз“, който е национален, обществен доставчик да инициира процедура, при която да си направи истинската диверсификация на пазара на газ, да намери алтернативен доставчик, който да гарантира по-ниската цена“, заяви още Ганчева. Заместник-председателят на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка отчете, че след всяка пресконференция на партията от „Булгаргаз“ веднага имат ответни действия.

„Април месец направиха един куц търг, на който не се яви никой. Понеже ги обвинихме, че няма резултат, юни месец решиха да не правят търг, директно си избраха две фирми, поканиха ги, сключиха договор с тях. Тогава сигнализирахме КЕВР, които в момента правят проверка по случая, че това не са принципи на прозрачно управление. Не можеш да сключиш договор с две лица, без преди това да си поканил всички участници на пазара и че имаме подозрение, че тези участници няма да доведат до намаляване на цената. Ето сега 10 август предложението на „Булгаргаз“ към КЕВР е точно това – „увеличете цената“. Защо се увеличава цената при положение, че цената на природния газ е трайно ниска, при положение, че има сключен договор с две фирми, с които се твърдеше, че ще се диверсифицира пазара на газ. Отговорът е, че тези две фирми са поредните спекуланти, които обират разликата. Факт е, че тези две фирми, с които беше сключен договор към датата за сключване, нито една нямаше сертификат и нямаше сключен договор за купуване на втечнения газ от Гърция. Надявам се, че проверката на КЕВР ще приключи максимално бързо. Дотогава искаме да напомним на „Булгаргаз“, че един друг вариант за понижаването на цената на природния газ е да се ползва една препоръка на ЕК“, каза Ганчева. Тя обясни, че така при трайно понижаване на цената на алтернативна доставка за дадения пазар може да се иска от доставчика, какъвто е „Газпром“, да има намаляне на цената за основния договор. „Тук това е принципната политика на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка, няма значение кой е доставчик, важното е цената на природния газ за бита, за бизнеса, да бъде максимално ниска“, допълни още Ганчева.

Лидерът на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в обобщи, че за проблемите в енергетиката от АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка още март месец са предупреждавали, че действията и бездействията на правителството ще доведат до това България да не може да изпълни ангажимента си на 1 януари следващата година да имаме тръба и да се реализира Турски поток. „Казвам го с болка, с гняв. Правителствата на БСП и ГЕРБ ликвидираха на този етап възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитна газ на Турция. Това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на Турски поток, със забавянето на процедурата“, каза още Петков. Той посочи, че страната ни няма определен изпълнител и по този начин България играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия за принуда тя да преговаря с Украйна, за да не остане Европа без газ. „Това българско правителство го прави съвършено съзнателно“, допълни още Петков, цитиран от пресцентъра на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
807 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Емил Рангелов

2019.08.30 | 17:22

5

НЕ на АЕЦ при каквито и да било рискове от.аварии!Продажна сган ,само лустрация ще ви оправи и всички политически престъпници за последните 35 години в затвора!КОЙТО ИСКА ДА ПРАВИ ТУКА ПУТИЛАНДИЯ ,НЕ Е ПОЗНАЛ!Както се изразявахте вие 89година,,"За власта ,кръв ще се лее"!Нищо не е забравено и ако рлодължавате да тте нагли ще си получите заслуженото!Тогава се утървахте мазно и лесно с поредната подла игра с купените синьолилави демократи!На АЕЦ И руски ролетки си играйте в русия!

Умник Гюро

2019.08.30 | 10:02

4

Българският народ не иска повече да бъде радиационно облъчван от враг номер 1, Руската империя на злото.

Кънчо пут...

2019.08.29 | 15:17

3

Фелипе що писаш простотии, а па и сам си ги коментариш??

k

2019.08.29 | 15:07

2

Да има - имаше референдум и всички вкупом казахме НЕ на белене! Какво повече има да дуднете. Тройния шлем на агент Гоце увисна, но вече сте взели рублите и няма как да се оттеглите. Червени родоотстъпници.

болшевишка пасмина

2019.08.29 | 14:51

1

От комунягите от АБВ акъл никой не иска . Ще ви търсим , чак когато централата се построи и трябва да се зареждат охладителните басейни с вода -- да се изпикаете вътре !

Добави коментар

Водещи новини