Манолова води с 8% на Фандъкова за кмет на София, сочи проучване на Галъп

  • 27 август 2019 12:06

  • 2939
  • 53
Манолова води с 8% на Фандъкова за кмет на София, сочи проучване на Галъп
© Булфото (архив)

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. Столицата продължава обаче да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. В същото време, общата критичност към политиците не подминава и столичния град. Това води и до немалки желания за политическа промяна – които проличават и в хипотетичен сблъсък Фандъкова-Манолова.

Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души.

Сондажът е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните. Този сондаж е етап от поредица независими проучвания в основните градове на страната в контекста на предстоящите местни избори. Разбира се, такъв тип телефонни сондажи на този етап служат най-вече за формиране на хипотези.
46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Като най-големи преимущества на София, респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.

Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н. Оказва се, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздух, улици, зелени площи и т.н. По това София се различава от останалите градове, които „Галъп интернешънъл“ редовно проверява. Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората явно започват да търсят и по-добра среда за живот.

Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа. Вероятно точно заради управленския модел обаче, общото желание за промяна в София е високо. Затова и 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят. Данните свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София.

Привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Половината от привържениците на партиите от пространството на „Обединени патриоти“ също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на „Демократична България“.

Когато става дума за промяна на кмета, привържениците на ГЕРБ като цяло не искат такава, но общо една трета са онези от тях, които казват „да има нов кмет“ или се колебаят, т.е. една трета от привържениците на ГЕРБ не могат категорично да номинират Фандъкова за пореден мандат. Привържениците на БСП и „Демократична България“ пък имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от „Обединените патриоти“. Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.

Резултатите ясно свидетелстват, че има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен.

Тази хипотеза може да се открои и в отговорите на въпрос за това кое е по-важно за един кандидат за кмет в София – партията или личността. Както може да се очаква, мнозинство от 86% смятат, че по-важен е самият кандидат. Обратното, партията, която издига кандидата е по-важна за 11%. 3% не могат да преценят.

Вероятно и заради това при евентуален балотаж, деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят. Разбира се, данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балогаж и евентуално явяване на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на на него. Разбира се, вероятно ще действат и много фактори, които социологическите методи няма как да отчетат.

Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур, мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова. На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.

Важно е също какво ще се случи на първия тур – където обикновено по-важна роля играе партийната подкрепа. На този етап, без ясни кандидати, е трудно да се обобщят нагласите за първия тур от кметските избори. По-надеждно, макар и пак хипотетично, могат да се тестват нагласите за избора за общински съвет. Към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за ДБ, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“. Под 1% е декларативната подкрепа за ДПС и др. 3% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Една пета от онези, които твърдят, че ще гласуват със сигурност, още не са решили за кого. Данните, разбира се няма как да са прогноза за изборен резултат. Макар да не е ясно дали и как ще могат да участват и в надпревара за общински съвет, личат също имената на кандидата за кмет Борис Бонев, на Десислава Иванчева – хората ги споменават. Личат и отговори от типа „независим кандидат“ и т.н.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2939 53

Свързани новини

Коментари 53

Добави коментар
Уча се !

2019.08.29 | 12:34

53

От къде на къде Манолова, ще бъде по-добрия вариант за София !

Какъв опит в "управление на
2 000 000нен град има тя ?!

Изобщо има ли опит, като управленец ?!

Какво е управлявала преди да се кандидатира за кмет на столица ?!

Омбудсмана на България, какво управлява ?!

Ако е вярно, че Манолова води пред Фандъкова, значи народа тотално е изперкал и си заслужава "злата участ" от която постоянно се оплаква!

Между впрочем, колко са софиянци в София?

В последните няколко години, столицата се напълни с граждани от село, които са доста невежи и винаги са гласували за БСП-БКПрестъпници !

Жалко !

Ще има да чакаме още 50 години, за да се оправим !

2019.08.27 | 14:15

41

Много ясно че ще искаме нов кмет след като сегашния се осра .

Имаш право

2019.08.29 | 12:23

52

Да има нов кмет, но в никакъв случай, не от БСП-БКПрестъпници !

Те ще опропастят града тотално !

Единствено ГЕРБ свършиха нещо за София !

Метро, нови градски транпарт, инфраструктура, много важни пътни връзки направиха !

За 10 години, направиха повече, отколкото крадците от БСП-БКПрестъпници за 60 !

дано има Господ

2019.08.27 | 14:24

42

Искам след мандата старият Кмет да бъде офандъчен в Сливенския, заради зулумите и безчинствата, които направи,докато ГРОБ крадеше,пардон - управляваше.

Господ има

2019.08.29 | 12:01

51

Но той помага на силните !

А малоумните мрънкалници, изпълнени със злоба, щото за нищо не ги бива, е най-добре да си налягат парцалите и да бачкат!

Светла

2019.08.27 | 15:07

44

Ще гласувам за мислещ, способен, образован, интелигентен кандидат без да ме интересува коя партия стои /или не стои/ зад него. Само дето се съмнявам, че ще има такъв...

До Светла

2019.08.29 | 11:58

50

До тук добре, но освен всичко, което сте изброили, като лични качества за кандидат кмет, той трябва да има и сериозна подкрепа от "силните на деня" !

Умни много !

Например в БАН !

Но това значи ли, че някой нов кандидат, без подкрепата на ГЕРБ, би бил по-успешен от Фандъкова ?!

Мишо

2019.08.27 | 16:07

46

Време е Ффандъка да се завърне към учителството , че много се взеха насериозно.

Объркан си !

2019.08.29 | 11:53

49

И Манолова ли , ще бъде по-добрия кмет ?!

Мнаго прости селяндури се заселиха в София и накрая ще я превземат !

Такава е съдбата на невежите !

Има един град, който върви на добре, но когато селяндурите го превземат и го предадът в ръцете на БСП-БКПрестъпници, както вече се е случвало с държавата, няколко пъти, всичко тръгва на фалит !

БСП-БКПрестъпници, са "родителите" на престъпността в България !

Те никога не са работили по правила, а винаги са били задкулистни крадци !

Не напразно фалираха 6 пъти България !

Три пъти псевдокомунистите и три пъти псевдосоциалистите !

Факт !

Срещу Фандъкова роптая само невежите !

Само тези, коино не помнят и незнаят, какво правеха преди това, престъпниците от БСП-БКП!

Те и преди обещаваха само хубави неща, но постигнаха само фалити !

Умник Гюро

2019.08.27 | 16:44

47

Необходим е един БСП шут на др. Фандъкова

До тъпака Гюро

2019.08.29 | 11:42

48

То и ня теб ти е необходим един кожен отзад, ама си траеш нали, да не те помислим за к'рва !

Няма страшно, к'рвата си к'рва, без значуние, дали иска или не !

Joro

2019.08.27 | 15:59

45

Защо ли, това което напишат Галъп има 0 стойност за мен?

2019.08.27 | 14:42

43

Айде Кънчо и Стойчо пак на въртележката... "БСП води, БСП печели, БСП, БСП и т.н."
Разбира се Фандъкова си е за смяна, точно както и плочките на Графа....

2019.08.27 | 14:08

40

ИЗБИРАТЕЛ - баща ти само ако знаеше какъв идиот си веднага щеше да те смени с маймуна !!

Българин

2019.08.27 | 14:02

39

Не само за София и не само нови кметове искат хората! Не искат по-по-най! Искат просто нови, читави, умни и оправни личности! Хора, които да пасват на новото време чрез морал, интелект, професионализъм и качества! И старите да не останат наоколо или да ги пратят да ядат държавна пара, като посланици някъде!!!

Добави коментар

Водещи новини