Захариева в Букурещ: Енергийната и транспортната свързаност са приоритети в отношенията ни с Румъния

  • 26 август 2019 17:31

  • 234
  • 0
Захариева в Букурещ: Енергийната и транспортната свързаност са приоритети в отношенията ни с Румъния
© МВнР

В рамките на работното си посещение в Букурещ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си колега Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба и изнесе лекция пред румънските посланици в рамките на годишната конференция на румънската дипломатическа служба.

Захариева открои като приоритети в двустранните отношения инфраструктурната и енергийната свързаност. „Планираният втори мост при Русе,  както и реализирането на проекта „Свищов – Зимнич“, ще доведе до облекчаване на граничния трафик между България и Румъния и ще стимулира контактите между бизнеса и гражданите от двете страни на границата”, изтъкна българският вицепремиер.

„България отдава ключово значение на реализацията на проектите за интерконектори със съседни държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е важно изграждането и въвеждането в експлоатация на компресорна станция „Подишор“ на румънска територия, което ще осигури оптимални  условия за функциониране на междусистемната газова връзка България - Румъния. Това е особено важно не само за нашите две държави, но е и в общ европейски интерес”, допълни Захариева.

„България е отличен съюзник, добър съсед и близък партньор.  Благодаря, че Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се съгласи да бъде специален гост на нашата посланическа конференция, особено когато честваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Днес ние споделяме общи ценности и позиции”, изтъкна румънският външен министър Рамона Манеску.

„Румъния оцени като голям успех Българското председателство на Съвета на ЕС. Нашите приоритети съвпадат. България и Румъния доказаха, че може и нашата част на Европа да има принос към формирането на приоритетите на ЕС. Румъния и България са привързани към европейския проект. Искаме Европа сплотена и солидарна”, каза Манеску.

Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. През 2018 г. стокообменът надхвърля 4 млрд. евро и бележи ръст от 6,8 % в сравнение с 2017 г. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват ръст в стокообмена от 1,6 % в сравнение със същия период на 2018 г.

Регистриран е голям интерес от страна на румънските туристи към морските и планинските курорти на България. Румъния е водеща държава за входящ туризъм в България през 2018 г. Според данните за първото шестмесечие на 2019 г. България са посетили 553 220 румънски туристи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини