БСП - София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

25 август 2019 14:24

БСП - София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков
© БСП - София
593 5

На днешния ден преди 100 години България се прощава с един от най-достойните си синове - Георги Кирков-Майстора, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Представители на БСП - София, общински съветници от групата на социалистите в СОС, районни председатели и членове и симпатизанти на социалистическата партия и на делото на Георги Кирков се събраха пред паметника му на Женския пазар в София, за да отбележат годишнината.

Сред присъстващите бяха членовете на Националния съвет на БСП проф. Янаки Стоилов, Георги Пирински, Юрий Асланов, проф. Ваня Добрева, която е и заместник-председател на Градския съвет на БСП - София, доц. Лъчезар Костов, Ана Пиринска, общинските съветници Иван Таков и Николай Николов, Янко Янков, кандидат на БСП за кмет на район "Сердика", заместник-председателят на БАС Евгений Белий, Любка Герасимова, председател на Политически клуб "Георги Кирков" и известният психолог Христо Монов.

"Личност като Георги Кирков е истинска гордост за България и за нас, като продължители и пазители на неговите идеи, каза в словото си Иван Таков, председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане", който беше и домакин на събитието. - Той посвещава живота и талантите си на левите идеи и на мечтата за по-справедлив, достоен и социално устроен живот на българина. Наш дълг е да помним делата му и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите. Събития, като днешното, са много важни, тъй като чрез тях можем да спрем покорния отказ от истинската ни история, от подмяната, от цензурата, от лъжите, от опита за изтриване на народната памет. Защото народ без памет няма бъдеще".

Светът се намира в тежка морална криза. Безпардонният капитализъм ограбва ценностите, здравето, знанието, спокойствието и природата ни. Отнема ни свободата, отбеляза в словото си заместник-председателят на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Ана Пиринска.

"Длъжници сме на Кирков и неговите завети, защото в днешната уродлива капиталистическа действителност се оказваме неспособни да четем, да разпространяваме, да осмисляме и да подемем, както пише Кирков "великата неравна борба за оздравяването на нашето общество и за насочването му в естествения път на модерното социално и политическо развитие, като оставаме винаги верни на себе си и на идеалите на социалната революция", каза още Ана Пиринска. - Благодарение на своите качества, на непоколебимата си убеденост в социалистическата кауза и на моралното си превъзходство, Георги Кирков печели уважение и доверие. Дали и днес Българската социалистическа партия може да се гордее с подобни предимства? Кирков дълбоко ненавижда ония, които правят от Партията кариера и които преследват лични сметки. Той е безпощаден към всички, които гледат на Партията като на хан и се бори с онези, които превръщат партийните организации в място за пустословие. Ето защо единственият начин да опазим историческата си памет, както пише Борис Борисов в статията си "Ораторското изкуство на Георги Кирков", без обаче да се превърнем в консерватори, в обърнати към миналото ретроградни политически дейци, е да се стремим да съчетаваме почитта и уважението към ярките фигури на социалистическото движение с модерното социално и политическо развитие в името на човешкия прогрес!".

Радина Лазарова
593 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ГЕРГОВ

2019.08.25 | 23:48

5

ПЛАТЕТЕ СИ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС-ЧЕ МИ ТРЯБВАТ ПАРИ

Избирател

2019.08.25 | 16:11

4

Бре много бесепари в София бе!
На роднинската снимка няма повече от 20 червени боклука!
Баси и простаците са Спосранските стратези, които публикуват тая красноречива снимка за многобройния си "електорaт"!! А Крушовската биволица тръгнала пак избори да печели!

Избирател

2019.08.25 | 15:27

3

..."днешната уродлива капиталистическа действителност" - цитат на приватизатрорката и доказана крадла Говнелия Имшпексова, вождка на античовешката партиа БСП!

Какво точно самоопределение на това, което сътвориха червените боклуци след 1989, които сега са представители на този урдолив капитализъм!
нато

2019.08.25 | 15:15

2

Най тъжното е че има млади хора .Какво са учили в училище.?

Пача Сланинеста

2019.08.25 | 14:43

1

А през октомври 2020г ще се чества тържествено от целия народ 1 година от закриването на Партията на Комунистическите Крадци -- БСП !

Добави коментар

Водещи новини