Нено Димов обеща на протестиращите глоба до 500 000 лева за завода в Шишманци

  • 24 август 2019 11:09

  • 1134
  • 8
Нено Димов обеща на протестиращите глоба до 500 000 лева за завода в Шишманци
© Булфото (архив)

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който посети пловдивското село, за да се запознае със ситуацията след възникналия пожар в депото и да разговаря с гражданите от района, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират. Така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин“, обясни министър Димов, след като обиколи предприятието и се срещна с жителите на населените места в района.

Според него целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.

Това е първата мярка, която министър Димов представи пред жителите на близките населени места, които поискаха да се срещнат с него и настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.

Съставено е наказателно постановление на оператора и ще бъде наложен акт за установяване на административно нарушение, като санкцията е от 10 000 до 500 000 лв., съобщи министърът.

„Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – досега РИОСВ правеше веднъж годишно планови проверки. Сега задължително ще има втора проверка – преди летния сезон, и поне една – изненадваща“, допълни министърът. Той съобщи още, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието.

Инспекторатът на МОСВ ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието.

„Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, каза министърът. Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения. Според него за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Процедурата отнема до 6 месеца.

„От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.

Радина Лазарова
1134 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
е60

2019.08.26 | 07:24

8

А кой от тия всичките идиоти е Нено, че честно казано всичките ми изглеждат еднакво тъпи.

"властите"

2019.08.25 | 19:20

7

От властите се очакват реални действия а не голи обещания като на циганска сватба.

gg

2019.08.24 | 13:38

6

Не е ли малко тъпо да се глобяват? С какво това ще допринесе за живеещите наоколо? Ами ако предложената сума за глоба просто се използва за машини съоръжения и / или пречиствателна? Какво печелят местните, ако се вземат едни пари от фирмата под формата на глоба?

да обещаеш не е ,като да дадеш!!

2019.08.24 | 13:31

5

И на мен една мадама ми обеща ама !!

2019.08.24 | 12:40

4

smeshnik sled 500 godini tursko robstvo ti vinagi shte jiveesh vav mrasotia takav ti e genat turski idiot

Не искате, а вирехте 2 пръста

2019.08.24 | 12:28

3

за "само СДС", е сега ще живеем в мръсотия и ние, внуците ни. Ако започнем днес да чистим седесарската мръсотия ще се оправим за не по-малко от 30г..

2019.08.24 | 11:57

2

Поредния гербав боклук

2019.08.24 | 11:38

1

Елате в София квартал факултета господинчо.Елате на разходка с дечицата.

Добави коментар

Водещи новини