Бисер Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства

  • 20 август 2019 17:35

  • 588
  • 1
Бисер Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства
© Булфото (архив)

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства. Средствата са по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) 2014-2020 г. чрез процедура "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставянето на социални и интегрирани здравно–социални услуги за деца и семейства". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  днес в Благоевград.

Там той откри три нови социални услуги за подкрепа в общността и в семейна среда - Център за обществена подкрепа, Дневен центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства.

Центровете са изградени по проект "Социална инфраструктура за услуги за деца" от община Благоевград по процедура "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца". Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез ОПРЧР ще финансира предоставянето на социалните услуги.

Политиките в областта на социалното включване, подкрепата за децата и семействата и социалните услуги са сред основните приоритети на МТСП. Очакваме община Благоевград, която е сред първениците по реализация на проекти, да кандидаства по втория етап на процедурата за продължаваща подкрепа на деинституционаизацията на деца и младежи, каза министър Петков. Той допълни, че средствата по нея предвиждат обезпечаването на социалните услуги чрез подбор, наемане на персонал, заплащане, закупуване на транспортни средства и др.

Трите центъра са част от новите 112 социални услуги, които ще се разкрият съгласно Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги, отбеляза министър Петков. Те са част от актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Р България".

По думите на министър Петков изграждането на новите социални услуги е видимият израз на осъществявания процес по деинституционализация на децата и младежите. Той напомни, че до края на 2020 г. този процес ще бъде финализиран. Чрез него се преминава към предоставянето на услуги в общността и към услуги от резидентен тип, където децата и техните родители ще получават необходимата им подкрепа, близка до семейната среда и качествена грижа.

Министър Петков припомни, че през 2010 г. в 137 институции са били настанени повече от 7 500 деца. От тогава до сега са закрити 114 домове и от тях са изведени над 7 000 деца. Към края на полугодието на 2019 г. съществуващите институции са 23, с малко над 500 деца в тях.

По време на посещението в Благоевград министър Петков проведе среща и с кмета на града д-р Атанас Камбитов, с който разговаряха за развитието на социалните услуги в региона и практическото приложение на Закона за личната помощ.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пламен

2019.08.20 | 23:18

1

усвоявайте пари че 2020 спира всичко, после няма

Добави коментар

Водещи новини