Екатерина Захариева: Иска ни се да видим повече японски инвестиции в България

  • 13 август 2019 14:26

  • 442
  • 2
Екатерина Захариева: Иска ни се да видим повече японски инвестиции в България
© Булфото (архив)

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на след разговорите в МВнР с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който пристигна на официално посещение в София по нейна покана.

Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти, от Япония в България, каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи. Тя напомни, че няма директна линия между София и Токио, но все пак 14 000 туристи от Япония посещават България. Захариева е убедена, че ако се работи съвместно за такава линия, този брой ще се удвоява през всяка следваща година.

Между българския и японския народ има изключително топла връзка, приятелство и разбиране. В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Абе в България миналата година - първо такова посещение у нас, след което двустранният стокообмен се увеличил 30 процента спрямо предходната година. Захариева отбеляза и други визити на високо равнище, като посочи, че през септември т.г. се предвижда двустранен бизнес форум в Токио, като изрази надежда съществуващият много по-голям търговски потенциал да бъде по-осъществим след него.

Премиерът Борисов е получил покана за посещение в Япония, като министър Захариева се надява визитата да може да се осъществи до края на тази или в началото на следващата година.

Като неоценима тя определи подкрепата на Япония за България в годините на прехода в страната ни. Повече от 1 млрд. и 400 млн. лева е помощта, предоставена на България в този период.

Радвам се, че сега заедно с Япония работим по проекти и подпомагаме приятелите ни от Западните Балкани, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, като посочи, че единият е свързан с управлението на риска при бедствия, а в момента се развива нов проект за подкрепа на малки и средни предприятия.

Развиваме взаимоотношенията си значително след посещението на премиера Абе в България през януари миналата година, каза министър Таро Коно, като посочи, че България е важен партньор на Япония, който споделя основните ценности и поддържа стабилността на Балканския регион. Отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме как можем да засилим двустранното сътрудничество в различни сфери, каза Коно. В сферата на двустранното икономическо сътрудничесто споделихме една и съща идея - че все още има огромен потенциал за развитие. Обменът на информация и създаването на благоприятен инвестиционен климат е от основно значение за привличане на повече търговия и инвестиции и от двете страни, каза Коно.

Министърът ще посети днес студиото на японската компания Sega в София, като посочи, че Япония има нужда от високвалифицирани IT инженери, а България е силна в този сектор. Коно каза, че би искал потенциалните японски инвеститори да обръщат повече внимание на този сектор в България.

Таро Коно отбеляза и като изключително важно Западните Балкани да постигнат стабилност и развитие като част от Европа, а тя да остане обединена около основните ценности. С оглед на европейското членство на страните от Западните Балкани, Япония високо цени сътрудничеството си с България.

Двете страни са обменили и виждания по регионални въпроси в Европа и в Източна Азия. Споразумяхме се тясно да си сътрудничим за пълна забрана на ядрените оръжия на Северна Корея, включително пълното прилагане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, каза японският външен министър.

В началото на изявлението си министър Захариева припомни малко известния факт, че японски аристократ, самурай, е смятан за първия японец, стъпил на българска земя преди 142 години. Барон Сейго Ямадзава рискува живота си за свободата на България през 1877 г., като по собствено желание, от наблюдател към руските императорски войски, лично се включва за освобождението на Плевен като командващ взвод. След края на войната си тръгва от страната ни с военни почести и медали.

И двамата министри отбелязаха тройната годишнина в двустранните отношения тази година. България и Япония имат традиционно приятелски отношения. През 2019 г. се отбелязват 110 годни от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Япония е третата икономика в света, стратегически партньор на ЕС и НАТО.

Двустранният ни стокообмен отчита стабилен ръст в последните години като за 2018 г. се е увеличил с близо 30 на сто и възлиза на 214.7 млн. долара. През 2018 г. около 11 300 японски туристи са посетили страната ни, а броят на българските туристи в Япония е около 3500 души. Визитата на Таро Коно е първото посещение на министър на външните работи на Япония от 12 години насам.

Последвайте канала на

БТА
442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.13 | 14:36

1

Най - некадърния министър до сега !

Св. Петър

2019.08.13 | 21:17

2

Щом и зърна сурата се скъсвам от повръщане...

Добави коментар

Водещи новини