Мехмед Дикме: Назначенията във ДФ „Земеделие” никога не са случайни

  • 28 юли 2019 18:53

  • 2705
  • 1
Мехмед Дикме: Назначенията във ДФ „Земеделие” никога не са случайни
© Булфото (архив)

В ДФ „Земеделие” се преплитат много финансови и политически интереси, защото назначенията не са случайни. Това заяви в студиото на „120 минути” по БТВ бившият министър на земеделието и храните Мехмед Дикме по повод на арестите и разследването за корупция във Фонда.

„Те винаги са координирани с политиците, а когато служители получават политическа – те се чувстват безнаказани. Министрите не могат да си позволят такива коли, интересно ми е къде са службите, че са проспали този момент”, посочи Дикме.

По думите му, проблемът с африканската чума у нас е от две години, а предприетите мерки се изчерпват с изграждането на оградата по границата. Той добави, че предпазното съоръжение не е направено правилно и не може да спре миграцията на диви прасета.

„България проспа година и половина за взимането на адекватни мерки, които да не допуснат разпространението на чумата.На оградата, ако кацнат врабчета – ще падне. Това е една ограда, от която да се вземат едни пари – това е била основната цел, а не да се спре чумата”, коментира бившият ресорен министър.

Димке заяви, че най-вероятно чумата се е пренесла у нас от диви прасета, преминали през границата ни с Румъния. Той допълни, че е възможно заразата да бъде разпространена и от туристи.

„Чумата по свинете няма никаква опасност за хората. Те единствено са преносители на заразата. Хората трябва да бъдат спокойни. Правителството предприе доста мерки за овладяването на чумата. Вирусът живее още 100 дни след смъртта на прасето, ако някой е заклал прасе, което е болно от чума и е прибрал месото във фризера – той вече е потенциален разпространител”, допълни Дикме.

Бившият министър на земеделието беше категоричен, че единият от начините за спиране на разпространението е чрез изгаряне с екарисаж. „България загуби 18 млн. евро, които бяха договорени от моя екип, за изграждане на екарисаж. Някои хора не успяха да се договорят коя фирма да изпълни поръчката, а сега България няма екарисаж”, посочи Дикме.

Според Дикме, загробването на заразени прасета е единственият възможен начин в момента, въпреки че е опасно. Той допълни, че в световен мащаб има проблем със свинското месо и очаква скок в цената и недостиг на пазара.

Последвайте канала на

Novini.bg
2705 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Baev

2019.07.29 | 06:18

1

Balgarscite vlast imahti pove4eto ot tqx sa dalaveradjii kradci i lajci ne nosehti reqlno nikakva po seriosna odgovornost.Kato zgavqt no seriozno davst na Sadebnata sada vlast garansiq pari i pac sa si dobre.

Добави коментар

Водещи новини