Нинова: Логично е президентът да наложи вето и върху актуализацията на бюджета

  • 26 юли 2019 17:24

  • 807
  • 0
Нинова: Логично е президентът да наложи вето и върху актуализацията на бюджета
17 07дни
© Булфото (архив)

За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове. Радвам се, че сме първата политическа сила, която ще обяви платформа, защото сега я обсъдихме – получи се много хубава и сериозна дискусия. Това заяви председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след края на националното съвещание на левицата в Габрово.

Тя посочи няколко акцента от платформата за местните избори, сред които е реалната децентрализация в общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци върху доходите на хората – да бъдат на тяхно разположение за дейности в общината.

„Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения без да ги обезпечават финансово”, поясни лидерът на левицата. По думите й средствата в държавата се разпределят субективно –извън бюджета, по решение на един човек.

„Въпросът е принципен – няма значение коя партия управлява – не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините”, каза тя. Нинова посочи и втори акцент от платформата на БСП за предстоящите избори – запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия, тоест всички общински услуги да бъдат от общински дружества. Тя добави, че по разчети на досегашни  кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата.

,,Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една конкретна, силна и възможна платформа – даваме на нашите кандидати политиката, с която те тръгват в кампанията още от утре, надявам се, защото вече имаме номинирани кандидати в страната, минали са конференциите'', заяви още Нинова.

,,Другото решение, което взехме, е да търсим партньорства за местните избори. Решението е на базата на коалиция ''БСП за България'' и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните  и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е – никаква коалиция с ГЕРБ'', каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

По повод отхвърленото в парламента вето на президента по договора за F-16, Нинова коментира: ,,Голяма грешка. Целият договор не отговаря на интересите на България. Коментира се и гласува от хора, които дори не са го чели''.

Тя добави, че в договора има смущаващи неща и буквален отказ от национален суверенитет.

,,Договорът е твърде скъп за бедна България, задължава ни с голям заем, който ще връщат поколения. Военно-технически непълен и трябва да се купува допълнително оборудване. Смятаме, че не еизгоден за България. От началото до края сме били последователни – против'', категорична бе тя.

Нинова каза още, че очаква да бъде актуализиран бюджетът заради ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.  Попитана дали ако за целта се наложи извънредно заседание на НС, Нинова каза, че депутатите от левицата ще присъстват на гласуването.

Последвайте канала на

Novini.bg
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини