Румен Христов: Сега не трябва да дисциплинираме собствениците на свине, а да се вземат спешни мерки

  • 26 юли 2019 09:46

  • 258
  • 0
Румен Христов: Сега не трябва да дисциплинираме собствениците на свине, а да се вземат спешни мерки
© Булфото (архив)

"Не е моментът собствениците да бъдат дисциплинирани, нужни са спешни мерки срещу африканската чума", каза за Радио „Фокус“ председателят на СДС и бивш министър на земеделието Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в.

По думите му заради заболяването по свинете може да ликвидира цял отрасъл и да доведе големи икономически загуби за малка държава като България. За разлика от Румъния, където референтните лаборатории за вземане на проби от болестта са 42, у нас тя е само една, което е допълнителен фактор за забавените мерки, които трябваше да бъдат взети, обясни той.

„В град Русе, откъдето минава основният поток на автомобили за Румъния, отдавна трябваше да има такава лаборатория, но, съжаление, няма. Виждаме, че там в момента най-тежко положението. Другата голяма грешка, която беше допусната, е че не беше взето решение за обезщетение на прасета, които се отглеждат в задните дворове, защото бяха разделени на две категории – тези, които са регистрирани и тези, които не са. Ако бяха обезщетени собствениците на пазарни цени – нямаше да има такова безразборно движение на месо и други продукти от заклани животни“, обясни бившият министър на земеделието.

Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в обърна внимание на това, че не е проведена добра разяснителна компания към собствениците, за това какви са загубите за икономиката и, че регистрирането на стопанства не коства допълнителни разходи. Единствената страна, която адекватно овладя проблема с африканската чума беше Чехия, докато България сериозно подцени проблема, каза още Христов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини