Любо Огнянов: Сделката за F-16 свали маските на "партньорите" на ГЕРБ

  • 20 юли 2019 16:02

  • 3132
  • 13
Любо Огнянов: Сделката за F-16 свали маските на "партньорите" на ГЕРБ
© Фейсбук/ Канал 3

Вчера парламентът ратифицира договора със Съединените щати, с който България ще купи 8 изтребителя F-16 блок 70 за близо 2 милиарда и 200 милиона лева. Сухите цифри – 123 депутати одобриха сделката, 78 бяха „против”, а двама се въздържаха. Горе-долу толкова е управляващото мнозинство на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти. Това, което обаче наднича зад цифрите е кой как гласува. Една стара мъдрост казва, че човек трябва да държи приятелите си близо, а враговете още по-близо.

Това написа журналистът, анализатор и водещ Любо Огнянов във "Фейсбук".

"В днешния български политически пасианс трябва да си най-малко академик, за да разбереш кои са приятелите и кои опонентите. За пореден път „Обединените патриоти” показаха, че не само не са обединени, а и гледат в съвършено различни посоки. Преди няколко месеца лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 посещаваше Украйна, заявяваше подкрепа за украинската православна църква т.е. открито заемаше антируски позиции.

Обратно, Атака от години афишира тесните си контакти с определени среди в Москва, дори руски депутати участваха в техни митинги. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа не крият сложните чувства помежду си, връх на които стана детронирането на лидера на Атака от председателското място на групата на патриотите. Но семейните скандали в тройката патриоти отдавна доказват максимата „двама са малко, трима са прекалено много”. Вчера лидерът на НФСБ гласува против сделката с F-16 като сравни своите партньори Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и икономическия министър Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в с Гаврош и Козет от „Клетниците” на Виктор Юго. Възелът на емоционалните дисбаланси сред патриотите се завързва още повече поради факта, че Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, един от радетелите на сделката с F-16, е министър от квотата на Атака.

И за да се объркате съвсем, да спомена и един от контрааргументите на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, който предложи вместо самолети, да имаме ракетни бази. Това е една от най-честите опорки, срещани и в социалните мрежи. Опорка, характерна за оцветени партийно тролове, които обясняват, че F-16 е самолет на 45 години, че голяма част от тях са изпопадали в технически аварии. Пренебрегвайки фактът, че този самолет, който България ще купи, е чисто нова модификация с радар, който се използва в далеч по-скъпата версия F-35, че има системи за безопасност на пилота, които се прилагат за първи път в този модел на F-16. Същите тези тролове обичат да обясняват, че на нас авиация не ни трябва, стига да си вземем ракетни комплекси. Разбира се, познайте първото предложение. Ами руските С-400.

Интересно, ако попитаме Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 или другите кръжащи около ГЕРБ партньори и кандидат-партньори какви ракети трябва да купим какъв ли би бил техният отговор? Какви са фактите. ГЕРБ получи подкрепа в залата само от един от коалиционните си партньори - ВМРО. Словоохотливият Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967, който втора година чака своя час, за да предложи 12-си депутати като заместители на някои от разединените патриоти, също не подкрепи сделката. За Атака и БСП гласът „против” беше по-скоро закономерност отколкото изненада. Представителите им обаче така и не проумяха, че криейки се зад буквоедски аргументи за процедури и критерии, поставят под съмнение суверенитета на родното ни небе. Аз хиляди пъти ще предпочета там да има български пилоти, които да управляват български самолети. Не турски, не гръцки, не полски, не румънски. Български. Какво обаче се оказа? Че сделката за F-16 мина благодарение на гласовете на ДПС. Така излиза че движението е гарант за геополитическата ориентация на България към Европейския съюз и НАТО. Алтернативата - БСП, Националния фронт за спасение на България, Атака и Воля.

Чудя се каква ли е дефиницията на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на онази максима – „Дръж приятелите си близко, опонентите още по-близо”. Дали не е време партньорите отново да дефинират що е то коалиционно управление? Защото, за да бъдеш във властта не означава само да се возиш в лъскавите лимузини, да реанимираш политическото си присъствие ритайки по кокалчетата партньора си или да даваш собствените си министри на прокурор.

Трябва и да подкрепяш решенията на коалицията. Пък ако не искаш – да си пробваш отново късмета на избори и да стискаш палци, че някак си процент, процент и половина при последния напън ще нараснат, за да прескочиш бариерата. И отново ще се разхождаш гордо по червените килими в парламента. Колкото по-бързо, толкова по-добре. За да не се превърнем накрая всички в герои на „Клетниците”.

Защото там Гаврош умира на барикадата. А и да не забравяме, че след Френската революция на власт идва императора", написа още Огнянов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3132 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Николай

2019.07.20 | 17:24

2

Г-н Огнянов е умен журналист, интересни разсъждения е направил и се спира на много важни констатации..

Българин

2019.07.21 | 18:41

13

За човек радващ се на закупуване на стара техника за армията ни колко може
да е умен ! Като искате американски самолети вземете Ф-35 !!Всичките ни съседи ги имат!!

2019.07.21 | 17:05

12

Дали е умен, не съм сигурен, но сигурно е добре платен!

2019.07.20 | 18:02

4

Ти да видиш !! Нещо си сбъркал професията ! От къде тия познания за " новите " Ф16 които и армията на САЩ не иска на въоръжение ????

как от къде?

2019.07.21 | 17:01

11

От картинките и анимациите и най-важното - от съответното количество финикийски знаци!

2019.07.20 | 18:04

5

Поредния драскач !!

2019.07.21 | 16:57

10

Не драскач, а ЛИЗАЧ!

Язе

2019.07.20 | 17:16

1

Русия си има проксита в БГ. Плаща на едни момци, те са си направили партии и с тях провеждат проруска политика. А отделно в БГ има една група тъпани дето си мислят, че Русия е бившия СССР, без да са наясно, че капитализма в Русия е по зъл и от този в САЩ. От Москва даже не ги и инструктират, само са им казали "тотален саботаж" на всичко. Това щеше да е невъзможно ако беше направена лустрация през 1997 г. и понеже не се направи КГБ и ДС агентурата си запази позициите в ДА и Политическите партии. Това е толкос просто и логично.

machete

2019.07.21 | 10:45

9

За съжаление е късно вече за лустрация.

име

2019.07.20 | 20:03

8

любо огнянов иска да бъде бойчо огнянов . няма как киряк стефчов да прилича на бойчо огнянов. сянката на дпс е зад любо.

ДЕМОКРАТ

2019.07.20 | 18:19

7

Трябва да подкрепяш решенията на коалициата !!! Тая държава никога няма да се оправи щом подкрепяш безумни решения на партията , кослицията а не решаваш и гласуваш по съвест !!

2019.07.20 | 18:09

6

Тоя да не работи за янките че прави такава голяма реклама на "новите" им самолети ??

Хамавото Семе

2019.07.20 | 17:27

3

Трудно свикнах с вонята на руската сп-ерма , но пък рублите компенсират всички други неудобства ! ВОВАТА Е БОК !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини